Pretraga

Studenti pozvani da podrže kampanju za nove obroke u menzama: Biste li jeli ovu opciju?

A- A+

Udruga Prijatelji životinja poziva sve studente da sudjeluju u anketi o uvođenju veganskih obroka u studentske menze i restorane u studentskim domovima. Anketa ima za cilj prikupiti mišljenje studenata o potrebi uvođenja veganskih opcija u studentsku prehranu neovisno o njihovom načinu prehrane te kako bi se bolje razumjelo njihove navike i želje.

povrće

Povrće foto: Pixabay

Sve više studenata izražava interes za veganskom prehranom, bilo iz etičkih ili ekoloških razloga, te se inicijativa za uvođenje veganskih obroka u menze čini kao logičan korak. Osim što bi ovo moglo biti korisno za studente koji se već pridržavaju veganske prehrane, omogućilo bi i drugim studentima da biraju raznolikije obroke. Udruga Prijatelji životinja poziva sve studente da ispune anketu te pomognu u stvaranju pozitivnih promjena u studentskim prehrambenim opcijama.

U mnogim državama diljem svijeta javne institucije već nude veganske opcije i promoviraju tzv. bezmesne dane, podržavajući ekološku svijest i odgovornu prehranu. Na primjer, restorani u Berlinu i Oxfordu prelaze na potpuno veganske menije kako bi potaknuli studente na promjenu prehrambenih navika zbog klimatskih promjena. Unatoč ovim pozitivnim primjerima, Hrvatska ipak zaostaje u poticaju za niskougljičnim biljnim obrocima u javnim institucijama, iako smo Niskougljičnu strategiju donijeli još 2021. godine.

Izdvojeni članak

Veganstvo u menzama za vrijeme studija: Problemi i savjeti

Udruga Prijatelji životinja ističe da je veganska prehrana važna kako za zdravlje, tako i za dobrobit životinja i očuvanje okoliša. Studenti imaju pravo na raznovrsne prehrambene opcije, a mnogi se suočavaju s ograničenjima u menzama koje ne nude zadovoljavajuće veganske obroke.

Anketa je dostupna na web stranici Prijatelja životinja, i pozivaju se svi studenti da je ispune kako bi podržali ovu kampanju i doprinijeli pozitivnim promjenama u studentskoj prehrani, potičući promociju ekološki i etički odgovorne prehrane. Također, pozivaju se svi ostali da sudjeluju u širenju informacija o anketi i potpisivanju peticije za uvođenje veganskih obroka u sve javne institucije. Stoga ne dvojite, sudjelujte i podržite ovu inicijativu za bolju prehranu i očuvanje okoliša.

Copy link
Powered by Social Snap