Pretraga

Studentska muka zvana pranje rublja

A- A+

Studentski život je posebno iskustvo koje od srca preporučujem svima. Uz muku koju živite kada je sezona ispitnih rokova ili seminara, studentski je život poprilično bezbrižan. Ipak, postoji jedna stvar koja djeluje bezazleno, a daleko je od toga – pranje rublja.

Malo stvari može studenta toliko izbaciti iz takta koliko pranje rublja. Ako ste u stanu, moguće je da ne pridajete previše pažnje rublju, ali i dalje vam je muka kada dođe onaj trenutak kada pogledate u ormar i shvatite da nemate više niti jedan par čarapa i da je vrijeme za oprati rublje.

Studentima i studenticama koji žive u domu, to predstavlja puno veći problem od pukog stavljanja robe na pranje, paljenja mašine i širenja rublja kako bi se osušilo. Naime, problem je u tome što u domu…nemamo perilicu rublja. Ili bolje rečeno, da budemo precizniji, postoji praonica rublja koja je u domu, no za koristiti tu mašinu, morate kupiti žeton na blagajni, zatim se predbilježiti u praonici, i onda se pojaviti točno za svoj termin, inače možete zaboraviti na pranje rublja.

Spas zvan samoposlužna praonica rublja

Izdvojeni članak

Bez cenzure: Kako izgleda traženje studentskog stana

Većina se odlučuje zato pomoć potražiti u samoposlužnim praonicama rublja, koje se vrlo često nalaze u neposrednoj blizini studentskih domova. Ni tu situacija nije idealna, no bolja je od onoga kako je u domu. Možete doći bilo kada (rade gotovo pa cijeli dan), ali kvaka je u tome što morate pogoditi dobro vrijeme. Ako dođete u udarni termin, postoji mogućnost da ćete satima čekati da se oslobodi neka perilica. Naravno, u tim trenucima je najlakše okrenuti se i otići doma, no postoje situacije kada si ne možete dopustiti više nijedan dan prljave robe.

Još jedan minus tih praonica jest što vam roba apsolutno nikada neće mirisati kao kada ju mama opere. Možete donijeti koji god omekšivač želite – te mašine imaju svoj deterdžent koji pomiješaju s vašim omekšivačem (ako ga donesete) i promijene miris u potpunosti, naravno na gore.

Kada ste napokon i oprali robu, vrijeme je za sušenje. Možete biti ekstremisti i nositi mokru robu u vrećicama do doma, gdje onda možete raširiti robu na sušilo i dok čekate da se osuši, moliti se da vam nitko ne ukrade a) sušilo i b) robu. Znate kako se kaže, tko ne riskira, taj ne profitira. Postoji i opcija da robu sušite u sobi, no to je stvarno dno života.

Sobe su dovoljno malene i bez rublja koje visi po cijeloj sobi, ne želite imati žice po sobi, ali i možda najgore – soba će vam poprimiti najgori mogući miris. Ne samo da ne želite to sebi priuštiti, već ne želite to svojim cimerima. Ili možda baš želite? Svakako se radi o odličnom načinu mučenja druge osobe.

Krađe i sistemi obrane

Kad smo već o sušenju robe, poznato je da se u studentskim domovima vrlo često kradu sušila za robu. Jednom sam u prolazu na Savi naišla na zanimljiv način čuvanja sušila – slika kao dokazni materijal u prilogu. Nažalost, poznavajući život na Savi, ni lokot ne može ljude spriječiti od krađe, a još manje od korištenja istog sušila.

Foto: Ana Šoda | srednja.hr

Ako ne želite riskirati sa sušilima u domu, preostaje vam koristiti sušilice u praonici. Najveći problem s tim sušilicama jest (osim što morate čekati dok ne osuše robu, a to uvijek traje dulje nego što očekujete), što morate apsolutno svaku stvar ispeglati. Ne postoje nikakve iznimke. Roba bude u takvom stanju da ne možete vjerovati da su to zaista vaše stvari, da je to nekada izgledalo ispeglano i nosivo.

Možda je jedina stvar gora od pranja robe kada živite u domu, peglanje robe. Rijetko tko i ima peglu, a skoro pa nitko nema dasku za peglanje. Tu onda dolazi do svakakvih improvizacija. Moja omiljena je peglanje na krevetu, pa onda roba izgleda, ako je to ikako moguće, još manje zgužvanije nego na početku.

I onda nakon peglanja, koje traje pet tisuća godina, izađete iz sobe i vidite svoj odraz u tramvaju i shvatite da izgledate kao da niste ništa peglali. Mogli ste uštedjeti tih pet tisuća godina svojega života i ne kasniti na faks. Siđete na sljedećoj stanici, pređete cestu, sjednete na tramvaj, vratite se u dom i odlučite odgoditi ovaj dan.

Studentski život je pun prepreka, no nitko se ne snalazi tako dobro s problemima kao mi, studenti!

Studentska muka zvana pranje rublja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap