Pretraga

TVZ bira dekana, traže osobu koja je doprinijela ugledu faksa: Pitali smo ih kako se to mjeri

A- A+

Tehničko veleučilište u Zagrebu, nakon ostavke uprave, raspisalo je natječaj za novu dekanicu ili dekana. U oko nam je upao jedan dosta zanimljiv uvjet – osoba koja želi doći na čelo faksa mora dokazati da je svojim radom doprinijela ugledu TVZ-a. No, nije objašnjeno kako se to točno mjeri.

tvz natječaj za dekana

Izvor: Screenshot TVZ

Tehničko veleučilište u Zagrebu, nakon ostavke uprave i postavljanja privremenog čelništva, raspisalo je natječaj za dekana u mandatu od naredne dvije godine.

Dubiozni uvjet za izbor

Dekan TVZ-a izabire se na vrijeme od dvije godine, a budući da se radi o veleučilištu, koje zakonski ni ustavno nije autonomno kao sveučilište, na natječaj se mogu javiti i vanjski kandidati. Drugim riječima, dekan se ne mora izabrati među zaposlenicima TVZ-a, već može biti bilo koja osoba iz sustava koja zadovoljava propisane uvjete.

Primarni, nužni uvjet odnosi se na zvanje kandidata za dekana. Kako bi netko postao dekan Tehničkog veleučilišta mora minimalno biti u nekom znanstveno-nastavnom zvanju – od docenta do trajno redovnog profesora – ili u nastavnom zvanju profesora visoke škole, odnosno višeg predavača.  Ovo je sve uobičajeno i bila bi to tek protokolarna vijest da se među uvjetima za izbor dekana nije našao još jedan, u najmaju ruku, zanimljiv detalj.

Kao drugi uvjet, uz istaknutost znanstveno-nastavnog rada i uspješnog vođenja projekata, natječaj propisuje da se za dekana TVZ-a bira osoba koja je “svojim radom i zalaganjem doprinijela unapređenju i ugledu Veleučilišta ili institucija koje obavljaju iste ili slične djelatnosti”. Cijeli natječaj možete pogledati ovdje.

Tražili smo pojašnjenje

Kako uistinu nikad nismo vidjeli takav natječaj u sustavu visokog školstva, posebice kada govorimo o čelnoj poziciji institucije, odlučili smo se obratiti nadležnim institucijama. U slučaju Tehničkog veleučilišta, to je Upravno vijeće, hijerarhijski najviše upravljačko tijelo na tom faksu.

Izdvojeni članak
jana žiljak gršić

Promjene na zagrebačkom faksu: Dekan iznenadno dao ostavku, postavljena privremena dekanica

Predsjednik tog vijeća je Ivica Šušak, odnedavno državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje je prošle godine, otkako je ministar Radovan Fuchs, prebjegao sa svoje pozicije voditelja pravne službe zagrebačkog sveučilišta. Šuška smo upitali da nam, redom, pojasni: zašto je došlo do uvrštavanja spornog uvjeta u natječaj; što točno znači taj uvjet; i, na koncu, kako se zadovoljavanje tog uvjeta mjeri. Shodno tome, tražili smo ga da nam pokaže i neki primjer.

Upit smo poslali u prošlu srijedu, a odgovor iz ureda za odnose s javnošću (!) Ministarstva znanosti i obrazovanja stigao je dva dana kasnije. Ukratko, u odgovoru su nas upoznali s tim da je 2019. donesen novi statut TVZ-a prema kojem se mogu propisati posebni uvjeti u natječaju za dekana. Dodali su da je dekan Goran Malčić biran po statutu iz 2014. pa u natječaju za njegov izbor nije bilo posebnog uvjeta, te zaključili da se nadaju da su time odgovorili na naš upit.

Djelomičan odgovor

Ponovimo; Šušku smo kao predsjedniku upravnog vijeća TVZ-a postavili tri pitanja, a odgovor smo dobili samo na jedno. Preciznije, pojasnio nam je zašto je sporni uvjet završio u natječaju, ali ne i što točno znači te kako se u praksi mjeri i ocjenjuje među različitim kandidatima.

Iz tog smo razloga u petak g. Šušku zahvalili na dostavljenom odgovoru, no ipak zatražili da nam odgovori i na preostala dva pitanja. Prošlo je, dakle, gotovo tjedan dana od našeg posljednjeg pisanog upita, ali odgovor još uvijek nismo dobili.

Iznenadno dao ostavku

Podsjetimo, natječaj za novu dekanicu ili dekana Tehničkog veleučilišta u Zagrebu raspisan je nakon što se u čelništvu te institucije dogodila znakovita smjena redovne uprave kojoj je mandat trebao isteći završetkom ove akademske godine.

Bivši dekan Goran Malčić podnio je ostavku iz, kako je kazao za srednja.hr, osobnih razloga, a upravno je vijeće na njegovo mjesto privremeno postavilo Janu Žiljak Gršić, profesoricu s doktoratom Grafičkog fakulteta u javnosti poznatiju kao autoricu poštanske marke za 350 obljetnicu zagrebačkog sveučilišta. S Malčićevom su ostavkom sa svojih funkcija otišli i njegovi prodekani, a trenutno te dužnosti obnašaju privremeni dok se ne izabere novi redovni čelnik ili čelnica TVZ-a.

tvz natječaj za dekana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap