Pretraga

Učenici koji izvrsno napišu maturu imaju pravo na dodatne bodove za smještaj u studentskom domu

A- A+

U većini sveučilišnih gradova natječaji za studentske domove su otvoreni. Na njih se mogu prijavljivati i oni koji će upisati prvu godinu preddiplomskih ili integriranih studija, oni koji će najesen postati brucoši. Pritom maturanti koji su ostvarili izvrsne rezultate na maturi imaju pravo na dodatne bodove.

Foto: Nguyen Dang Hoang Nhu; Unsplash

Krenuli su natječaji za studentske domove, a kategorija kroz koje studenti viših godina i budući brucoši mogu prikupiti bodove jako je puno. Sve one navedene su u Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje. Između ostaloga, bodovi se prikupljaju kroz socio-ekonomski status odnosno prihode kućanstava, možete ih dobiti za braću ili sestre koji se školuju, zatim ako studirate na studiju koji obrazuje deficitarni kadar, ali i za izvrsnost.

Bodove za izvrsnost studenti dobivaju temeljem uspjeha na studiju, ali jedno od češćih pitanja je što je s maturantima? Oni koji će od jeseni biti brucoši bodove za izvrsnost dobivaju temeljem visokog postotka ostvarenog na ispitima mature. Prema poviše spomenutom Pravilniku, studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija, a položili su državnu maturu A razine (na svim predmetima) te postigli rezultat u rješavanju obveznih ispita državne mature u ukupnome postotku:

  • od 80 do 90 % – ostvaruju 200 bodova
  • više od 90 % – ostvaruju 300 bodova
Izdvojeni članak
Soba u domu Stjepan Radić na Savi

Evo kako se na natječaj za domove u Zagrebu prijavljuju brucoši i oni bez AAI korisničkog računa

Osim uspješno riješene mature, brucošima bodove za izvrsnost može donijeti i uspjeh na natjecanjima tijekom srednje škole. Kako piše u Pravilniku, oni koji su osvojili neku od državnih nagrada na službenim natjecanjima iz područja koja su vezana uz nastavni program, odnosno jedno od prva tri mjesta, ostvaruju 300 bodova.

Brucoši koji su tijekom srednje škole osvojili neku od međunarodnih nagrada iz područja koja su vezana uz nastavni program, odnosno također jedno od prvih triju mjesta, na natječaju za studentski dom ostvaruju 400 bodova.

Izvrsnost je, kao što smo na početku teksta spomenuli, samo jedna od kategorija koje se boduju za smještaj u studentskim domovima. Na čemu još možete prikupiti bodove, detaljno proučite u Pravilniku u nastavku.

Učenici koji izvrsno napišu maturu imaju pravo na dodatne bodove za smještaj u studentskom domu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap