Pretraga

[Upisi na Akademije] Za Likovnu akademiju priprema se i po nekoliko godina

A- A+

Većina maturanata je tek počela s pripremama za upis na željeni fakultet, a učenici koji žele na neku od Akademija s vježbanjem svojih vještina počinju i po nekoliko godina prije završetka srednje škole. Andrea je u drugom razredu odlučila upisati Likovnu akademiju u Zagrebu pa je i krenula na pripreme. Nakon dvije godine vježbanja upis joj je izmaknuo za tri mjesta, ali nije izgubila nadu te je uvjerena kako će u drugom pokušaju postati studentica slikarstva.

I dok se većina maturanata tek počinje zagrijavati za nadolazeću
državnu maturu i upise na fakultete, srednjoškolci koji žele
upisati neke od akademija s pripremama počinju znatno ranije.

Među njima
je i Andrea Babić-Varošanec, koja se za upis na Likovnu akademiju u Zagrebu počela pripremati još početkom trećeg razreda srednje, a u prvom pokušaju nije osigurala mjesto pod suncem. I danas vrijedno vježba te očekuje kako će ovo ljeto postići svoj cilj, a mi ćemo je u tome pratiti sve dok ne ostvari svoju želju.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu izloženi su radovi hrvatske likovne budućnosti

U drugom srednje je shvatila kako želi upisati Likovnu akademiju

Andrea je upisala Drugu gimnaziju u Zagrebu, a osim srednje u Križanićevoj pohađala je i glazbenu školu. Likovno se izražavala još od vrtića, a ozbiljniji interes za slikanje počela je pokazivati tek sredinom ‘srednje’. Prvo je vježbala pomoću raznih knjiga, ali nije bila zadovoljna s napretkom, pa je već početkom trećeg krenula na pripreme u jedan likovni studio.

– Taman negdje u to vrijeme glazba me sve manje zanimala pa sam se u potpunosti okrenula likovnoj umjetnosti koju sam vrlo brzo i zavoljela. Ovo mi je već treća godina priprema u Tanay studiju. Kada sam tek krenula nisam ništa znala o slikanju. Mislim, ja sam voljela i prije crtati, ali na pripremama su me naučili važne tehnike i trikove koji mi pomažu u preciznijem i kvalitetnijem likovnom izražavanju. Stvarno sam jako puno naučila, objasnila nam je Andrea zašto su joj važne pripreme koje pohađa jednom tjedno kroz već dvije i pol školske godine.

Osim stručne pomoći profesora, grupne pripreme su važne i zbog ljudi koji im dolaze pozirati. Bez toga bi morali doma maltretirati svoje roditelje pa ovako svi uštede dosta vremena i živaca, a izbjegnu se i eventualne neugodne situacije kod crtanja aktova.

Izdvojeni članak

Studentica Akademije likovnih umjetnosti oslikava sobe doma na Savi

Drugi dio prijemnog je trajao čak četiri dana

Nakon dvije školske godine priprema i završenog srednjoškolskog obrazovanja, prošlo ljeto se okušala na prijemnom ispitu. Od 60 prijavljenih bila je 15. pa su joj falila samo tri mjesta za upis na Akademiju. U prvom krugu morali su predati mapu svojih samostalnih radova, nakon čega je otpala polovica kandidata.

Drugi dio trajao je čak četiri dana. Prva dva su crtali olovkom, a odmah na početku riješili su i ispit iz povijesti umjetnosti, dok su se treći i četvrti bavili slikanjem.

– U početku sam imala malu tremu, ali opustila sam se čim smo krenuli s crtanjem. Na kraju sam čak i uživala. Uglavnom smo morali raditi portrete i aktove, a dobili smo i jedan zadatak slikanja mrtve prirode. Sve u svemu, bila sam dosta zadovoljna sa crtežima koje sam napravila, dok mi se slike, u usporedbi s tuđim radovima, baš i nisu sviđale, pohvalila je Andrea svoju konkurenciju za jedno od 12 mjesta na prvoj godini Slikarstva.

Izdvojeni članak

U Meštrovićevu paviljonu otvoren 32. Salon mladih i izložba Venientes

Za upis je najvažnija vještina i znanje povijesti umjetnosti

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, osim na Slikarstvo upisuje studente i u redoviti preddiplomski sveučilišni studij Grafike, Kiparstva, Likovne kulture, Animiranog filma i novih medija te na redoviti integrirani sveučilišni studij Konzerviranja i restauriranja umjetnina, u trajanju od pet godina.

Za sastavljanje rang lista prijavljenih kandidata po deset posto donosi uspjeh u srednjoj školi i državna matura iz hrvatskog jezika, a ostatak bodova dobiva se na temelju opisane provjere posebnih znanja, vještina i sposobnosti.

– Iako sam već dugo išla na pripreme, nisam se baš stigla u potpunosti pripremiti za slikanje, jer sam na kraju četvrtog razreda, osim državne mature, morala polagati i maturu iz glazbene škole pa sam imala jako malo slobodnog vremena, izjavila nam je Varošanec, prošlogodišnja maturantica Križanićeve gimnazije i glazbene škole Elly Bašić.

Izdvojeni članak

Video: Otvorena nova zgrada Muzičke akademije u Zagrebu

Puno je današnjih studenata po nekoliko puta moralo na prijemni

Zbog velikog interesa za upis na zagrebačku Likovnu akademiju, njezin rezultat i nije toliko loš, a i veliki broj današnjih studenata svih zagrebačkih akademija su po nekoliko puta morali polagati prijemne ispite, prije nego li su uspjeli upasti na željeni smjer.

Nastavila je odlaziti na pripreme u studio i zadovoljna je napretkom koji je ostvarila u posljednjem polugodištu. Već vidi značajnu razliku u odnosu na ljeto, a crteže koje je radila u osnovnoj školi i početkom srednje zakopala je duboko u podrumu te ih uopće ne želi uspoređivati s današnjim radovima.

– Tada recimo, uopće nisam pazila na kompoziciju, proporcije ili poziciju na papiru. Kao mala sam voljela gmazove pa sam uglavnom crtala guštere, zmije, kornjače, krokodile, a radila sam i neke stripove. Sada puno više volim slikati, ali i dalje me interesiraju animirani filmovi i crtići, priznala nam je Andrea te nam objasnila kako se ipak odlučila za Slikarstvo, a ne Animaciju, jer to smatra kao osnovu svega, a onda će se kroz studiranje već isprofilirati kao umjetnica.

Kako će i u kojem smjeru napredovati isključivo ovisi o tome koliko će raditi tijekom studiranja pa i završetka Akademije. Andrea smatra kako se u likovnoj umjetnosti ne može postići nekakvo savršenstvo, jer ono zapravo i ne postoji pa se treba razvijati kroz cijeli život.

U fotogaleriji na dnu članka provjerite koliko je napredovala u odnosu na prošlo ljeto te na našem portalu svaki mjesec pratite njezine nove radove, koje ćemo vam redovito objavljivati, kako bi mogli vidjeti koliko se poboljšala.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap