Pretraga

Uz glazbu je malo lakše: Ljetni ispitni rok opisan u pet pjesama

A- A+

Vrijeme je ispita – studente možete prepoznati na kilometar udaljenosti po njihovim licima. Podočnjaci su najupadljiviji, a odmah nakon ćete primijetiti i mutne oči, noge koje se šuljaju i općenito stav kao da idu na strijeljanje. Jer vjerojatno i idu… Pitanje je samo kada ih čeka sljedeći ispit.

foto: Pexels; cottonbro

Ljetni ispitni rok je na neku foru istovremeno i najteži i najlakši rok u godini. Najlakši je zato što uvijek postoji opcija jesenskog roka i moguće je sve lijepo razvući kroz nekoliko tjedana, a i nema stresa oko toga kako upisati u potpunosti idući semestar. S druge strane, nikad niste umorniji nego na kraju godine, a i vremenske prilike nisu povoljne za učenje.

Čak i kada nije toplinski val, kao ovaj koji je trenutno aktualan, nije ugodno biti na trideset stupnjeva ni u tramvaju/busu, a kamoli na ispitu. Vjerojatno zato što smo se na to žalili, sada i živimo u sedam tisuća puta goroj situaciji, gdje zaista imamo osjećaj da smo u nekoj pećnici dok se vučemo do fakulteta.

Ove godine smo posebno bijesni zato što je nastava cijeli semestar bila online, a samo ispiti se odjednom izvode uživo – na fakultetima na kojima o tome nije bilo ni riječi, dok desetak dana prije nije došla konačna odluka. Ali i da toga nema, ljetni rok je teško preživjeti, a još teže opisati riječima. Zato ćemo mi pjesmama.

Izdvojeni članak

No Sikiriki: Pjesme koje vam mogu poslužiti kao životni soundtrack u sretne dane

Dino Dvornik – Afrika

Počeli smo s očitim, a to jest činjenica da je pet tisuća stupnjeva u hladu dok puše. Jedva se diše i nekako se preživljava u hladu, ali morate se maknuti iz hlada. Vrlo vjerojatno ćete biti te sreće da ćete pisati ispit negdje gdje udara sunce, pa će vas to samo dodatno ubijati u pojam. Možda i niste bili u Africi, ali otprilike tako zamišljate i njihove vrućine.

Leb i Sol – Čuvam noć od budnih

Ljetni ispitni rok sasvim sigurno označe i neprospavane noći, kao i sve ostale rokove. Ipak, ljetni rok je drugačiji po tome što su noći zaista vrlo kratke. Odnosno, većinu dana ćete zaista dočekati zoru i probdjeti noć. Jedino što je nezgodno jest što je toliko vruće da je preko dana gotovo pa nemoguće zaspati i barem nešto nadoknaditi.

Daleka Obala – Valovi

Bilo da živite na moru ili ne, u vrijeme rokova samo razmišljate o tome kako će izgledati kad završe rokove i kad napokon budete mogli otići na more, značilo to spustiti se na plažu ili voziti se deset sati do mora. Ova pjesma odlično dočarava onaj osjećaj bezbrižnosti i sreće kada ne morate ništa. Sada morate sve, ali realno, jedino što vas drži jest to da ćete uskoro ne morati ništa.

Galija – Da li si spavala

Najveći studentski problem za vrijeme rokova jest taj što se ne spava, pa je taj problem zaslužio barem dvije pjesme, jer nas u stvarnosti apsolutno sve podsjeća na to. Najgora stvar koju možete napraviti kada imate hrpu posla jest da se ne naspavate, a mi studenti upravo to radimo, bez iznimke. I tako si otežavamo situaciju u krug, jer što smo neispavaniji, to nam više vremena treba. Što nam više vremena treba, to manje spavamo…

S.A.R.S. – Dane brojim

I u cijeloj toj situaciji, ne možete puno više napraviti negoli samo brojati sekunde do kraja. Napravite si nekakav okviran plan kojeg se onda pokušavate pridržavati, ali u većini slučajeva se ta situacija otegne maksimalno, pa onda vaše odbrojavanje uvijek traje puno dulje nego što ste planirali. Ali, kad-tad dođe kraj. I onda se napokon naspavate…Još malo!

Uz glazbu je malo lakše: Ljetni ispitni rok opisan u pet pjesama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap