Pretraga

Velik broj studenata dobio poruku da je ispisan s fakulteta: Prodekan objašnjava kako je nastao problem

A- A+

Dio studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta mejlom je obaviješten kako im je evidentiran prekid studija. Iako je među studentima nastala panika, prodekan Marko Jurić pojasnio nam je kako studenti nisu ispisani, već njihov upis nije obavljen u cijelosti, zato što nisu dostavili potrebnu dokumentaciju. Sada moraju popuniti molbu i platiti 150 kuna.

indeks

Indeks studenata Sveučilišta u Zagrebu | foto: srednja.hr

Dio studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta zabrinuo se kada su mejlom obaviješteni da više nisu studenti.

– Evidentiran Vam je prekid studija. Detalje možete vidjeti na Studomatu, izbornik Podaci o studentu – Upisane godine, pisalo je u poruci uz dodatak da je automatski generirana iz sustava.

O čemu se radi te jesu li se studenti i zašto našli u problemu, odnosno jesu li uopće još uvijek studenti, pitali smo Pravni fakultet.

‘Moraju samo ispuniti molbu i platiti 150 kuna’

– Navedeni studenti nisu imali upis u ljetni semestar te im je privremeno stavljen prekid studija. Prodekan Marko Jurić naglasio je kako će studentima molbe za naknadni upis biti odobrene, te ćemo žurno u programu ISVU izbrisati prekid studija, i studenti će moći i dalje polagati ispite i braniti diplomske radove. Studenti nisu ispisani s Fakulteta, već im je kažem, samo stavljen privremeni prekid studija, koji će se obrisati nakon što studenti napišu molbu za naknadni upis semestra uz uplatu od 150 kuna, kazala nam je Edita Maršanić s Pravnog fakulteta.

No, javio nam se i sam prodekan doc. dr. sc. Marko Jurić, koji je dao detaljno objašnjenje cijele situacije. Prvo, kaže kako studentima nije prekinut studij i svi oni mogu i dalje normalno pohađati nastavu.

– Razlog za poruku koju su neki studenti dobili je u tome što nisu u potpunosti dovršili proceduru upisa, u skladu s obavijestima koje je studentska referada postavila prije početka upisa. Naime, nakon što je Fakultet prešao na online način rada i upisi u više godine (odnosno semestre) obavljaju se u potpunosti na daljinu. Da bi se upis obavio, potrebno je upisati semestar putem Studomata i dodatno dostaviti referadi određenu dokumentaciju, putem web sučelja koje koristimo u tu svrhu, pojašnjava prodekan.

Prodekan: Nisu nam dostavili dokumentaciju pa se upis nije u potpunosti proveo

Nekoliko studenata, prepričava, to nije učinilo pa im referada nije mogla u potpunosti provesti upis.

– U tim okolnostima onemogućen im je pristup Studomatu do dostave tražene dokumentacije. To je uzrokovalo automatsko slanje računalno generirane poruke koju su studenti dobili. Dakle, nije riječ o ispisu sa studija ili njegovom prekidu, nego jednostavno o tome da nam studenti moraju dostaviti dokumentaciju koja je potrebna da bi se upis u potpunosti proveo. Svim studentima će pristup biti reaktiviran čim dovrše potrebnu proceduru, zaključuje Jurić.