Pretraga

Više od 450 sudionika ovogodišnje Primatijade očekuje se u svibnju u Poreču

A- A+

Spoj znanosti, učenja, sporta i zabave prepoznale su stotine studenata prirodoslovno-matematičkih znanosti koji će i ove godine na Primatijadu – drugi po redu veliki susret studenata i profesora koji će se održati u svibnju ove godine. Uključena su četiri najveća hrvatska sveučilišta, očekuje se oko 450 sudionika, bogat znanstveni i sportski program, a sve uz troškove organizacije od 500 tisuća kuna.

Primatijada

Znanstveno-sportski susret djelatnika i studenata s područja biologije, biotehnologije, fizike, geofizike, geografije, geologije, informatike, kemije, matematike i politehnike ove se godine održava u Poreču od 6. do 10. svibnja. U organizaciju su uključena sveučilišta iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Na Primatijadi žele upoznavati i povezivati studente koji će postati kolege u struci nakon studija i dati im priliku za direktnu međusobnu suradnju.

Sudjeluje 450 studenata i profesora širom Hrvatske

Za sada je potvrđeno da će sudjelovati Prirodoslovno-matematički fakulteti iz Zagreba i Splita, dok Rijeku i Osijek predstavljaju sveučilišni odjeli za biotehnologiju, biologiju, fiziku, informatiku, matematiku i kemiju. Ovaj projekt smatraju važnim jer im sudjelovanje na Primatijadi omogućuje da razvijaju kreativnost i svoje ideje provode u djelo. Imaju mogućnost na licu mjesta surađivati s profesorima te razmijeniti ideje i stajališta s njima. Očekuju da će ove godine sudjelovati oko 450 studenata, asistenata i profesora iz sva četiri grada.

– Kako su svi studiji orijentirani na znanost, možemo se pohvaliti jakim i kvalitetnim znanstvenim programom. Svaki dan sudionici će imati prilike sudjelovati u radionicama, kvizovima, debatama te slušati predavanja profesora i kolega studenata. Uz znanost promoviramo i tjelesnu aktivnost – svako sveučilište predstavljaju timovi u pet sportova (futsal, košarka, odbojka, rukomet i šah) u muškoj i ženskoj kategoriji, otkrio nam je Ivan Labik, koordinator Primatijade pri Sveučilištu u Rijeci i član organizacijskog tima.

Sponzori – još ste uvijek dobrodošli

Prošle je godine tijekom četiri dana Primatijade održano 16 predavanja, jedan kviz, tri radionice, 27 sportskih utakmica i promatranja neba teleskopom. Ideja je nastala na zagrebačkom PMF-u, a sve se odvijalo pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Ukupni trošak održavanja manifestaije doseže pola milijuna kuna. Tu su uključeni troškovi smještaja, prehrane, prijevoza, najma konferencijskih i sportskih dvorana i sl. projket podržavaju rektori spomenutih sveučilišta, dekani i pročelnici fakulteta i odjela te se nadaju nastavku suradnje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Predsjednicom RH.

– Još smo u pregovorimo s brojnim potencijalnim sponzorima. Nužna je njihova potpora jer trošak podnose sami sudionici, većinom studenti. A znamo kakva je financijska moć studenata. Za sad imamo potporu studentskih zborova, matičnih fakulteta i odjela. Za Rijeku moram naglasiti naš Studentski zbor te Grad Rijeku koji nam subvencionira prijevoz do Poreča te Polikliniku Medico koja je potvrdila svoju donaciju.

Više od 450 sudionika ovogodišnje Primatijade očekuje se u svibnju u Poreču
Share via
Copy link
Powered by Social Snap