Pretraga

Više od 450 sudionika ovogodišnje Primatijade očekuje se u svibnju u Poreču

A- A+

Spoj znanosti, učenja, sporta i zabave prepoznale su stotine studenata prirodoslovno-matematičkih znanosti koji će i ove godine na Primatijadu – drugi po redu veliki susret studenata i profesora koji će se održati u svibnju ove godine. Uključena su četiri najveća hrvatska sveučilišta, očekuje se oko 450 sudionika, bogat znanstveni i sportski program, a sve uz troškove organizacije od 500 tisuća kuna.

Primatijada

Znanstveno-sportski susret djelatnika i studenata s područja biologije, biotehnologije, fizike, geofizike, geografije, geologije, informatike, kemije, matematike i politehnike ove se godine održava u Poreču od 6. do 10. svibnja. U organizaciju su uključena sveučilišta iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. Na Primatijadi žele upoznavati i povezivati studente koji će postati kolege u struci nakon studija i dati im priliku za direktnu međusobnu suradnju.

Sudjeluje 450 studenata i profesora širom Hrvatske

Za sada je potvrđeno da će sudjelovati Prirodoslovno-matematički fakulteti iz Zagreba i Splita, dok Rijeku i Osijek predstavljaju sveučilišni odjeli za biotehnologiju, biologiju, fiziku, informatiku, matematiku i kemiju. Ovaj projekt smatraju važnim jer im sudjelovanje na Primatijadi omogućuje da razvijaju kreativnost i svoje ideje provode u djelo. Imaju mogućnost na licu mjesta surađivati s profesorima te razmijeniti ideje i stajališta s njima. Očekuju da će ove godine sudjelovati oko 450 studenata, asistenata i profesora iz sva četiri grada.

– Kako su svi studiji orijentirani na znanost, možemo se pohvaliti jakim i kvalitetnim znanstvenim programom. Svaki dan sudionici će imati prilike sudjelovati u radionicama, kvizovima, debatama te slušati predavanja profesora i kolega studenata. Uz znanost promoviramo i tjelesnu aktivnost – svako sveučilište predstavljaju timovi u pet sportova (futsal, košarka, odbojka, rukomet i šah) u muškoj i ženskoj kategoriji, otkrio nam je Ivan Labik, koordinator Primatijade pri Sveučilištu u Rijeci i član organizacijskog tima.

Sponzori – još ste uvijek dobrodošli

Prošle je godine tijekom četiri dana Primatijade održano 16 predavanja, jedan kviz, tri radionice, 27 sportskih utakmica i promatranja neba teleskopom. Ideja je nastala na zagrebačkom PMF-u, a sve se odvijalo pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Ukupni trošak održavanja manifestaije doseže pola milijuna kuna. Tu su uključeni troškovi smještaja, prehrane, prijevoza, najma konferencijskih i sportskih dvorana i sl. projket podržavaju rektori spomenutih sveučilišta, dekani i pročelnici fakulteta i odjela te se nadaju nastavku suradnje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Predsjednicom RH.

– Još smo u pregovorimo s brojnim potencijalnim sponzorima. Nužna je njihova potpora jer trošak podnose sami sudionici, većinom studenti. A znamo kakva je financijska moć studenata. Za sad imamo potporu studentskih zborova, matičnih fakulteta i odjela. Za Rijeku moram naglasiti naš Studentski zbor te Grad Rijeku koji nam subvencionira prijevoz do Poreča te Polikliniku Medico koja je potvrdila svoju donaciju.