Pretraga

Vlatka Vukelić za srednja.hr kaže da je izložena ‘medijskom linču’ i ‘difamacijskoj kampanji’

Vlatka Vukelić, kontroverzna sveučilišna profesorica povijesti, bivša ‘pravašica’, čelnica opskurnog Hrvatskog sveučilišnog sindikata i jedina pretendentica za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija, za srednja.hr kaže da je izložena ‘medijskom linču’ i ‘difamacijskoj kampanji’. Ne želi nagađati razloge zašto rektor već mjesecima na Senat ne stavlja točku o potvrdi njenog izbora, zbog čega ne može postati dekanica, a za kontroverzne stavove kaže da nisu njeni, nego su joj ‘zlonamjerno pripisani’ i ‘u biti podmetnuti’.

vlatka vukelić, u pozadini zgrada hrvatskih studija

Vlatka Vukelić, jedina pretendentica za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija još nije dobila zeleno svjetlo od Senata
Foto: srednja.hr | screenshot Osjecka TV

Vlatka Vukelić, kontroverzna sveučilišna profesorica povijesti, na Fakultetu hrvatskih studija de facto je izabrana za dekanicu još 21. prosinca prošle godine. Njen je izbor još samo, formalnopravno, trebao potvrditi Senat, tijelo od 70 članova koje upravlja Sveučilištem u Zagrebu. No, to se nije dogodilo.

Štoviše, do senatora još nije došla ni točka o eventualnoj potvrdi njenog izbora za dekanicu. Posljednji je put ta točka bila planirana za travanjsku sjednicu Senata, koja se održala 18. travnja. Kako smo prvi izvijestili, dan ranije na sjednici Rektorskog kolegija u širem sastavu, ta je točka povučena s dnevnog reda.

Točan razlog ne znamo. Možemo samo spekulirati. Jesu li problem kontroverzni stavovi profesorice Vukelić? Njena nekadašnja povezanost s pravaškom strankom? Opskurni Hrvatski sveučilišni sindikat koji je osnovala? Činjenica da je, kako smo saznali iz nalaza upravnog nadzora na Hrvatskim studijima, prije dvije godine dobila dodatke na plaću u iznosu od 66.703,83 kune? Ili, pak, sve od navedenog?

Izdvojeni članak
vlatka vukelić

Treba li Sveučilište dozvoliti da osoba poput Vlatke Vukelić postane dekanica faksa? Ne.

‘Rijetko viđeni medijski linč’

O svemu smo nakratko porazgovarali s glavnom aktericom priče, profesoricom kontroverznih stavova, a sasvim neupitne fakultetske podrške, i jedinom pretendenticom za dekanicu – Vlatkom Vukelić. Budući da dekan stupa na dužnost tek početkom akademske godine, što bi za nju, u slučaju potvrde izbora, bilo najesen, kaže da načelno gledano nema nekog prekoračenja rokova u pogledu toga što Senat već dugo ne donosi finalnu odluku.

– Ono što, međutim, nesumnjivo izaziva pozornost jest činjenica da je taj proces potvrde izbora formalno započeo ali, u kontekstu očito progredirajućeg zagrijavanja medijsko-političkog ozračja, taj proces nerazumno i bezrazložno predugo traje i prijeti prijeći, da upotrijebim Hegelov termin, u ‘lošu beskonačnost’. Koliko je meni poznato, ovakvih slučajeva otezanja s postupkom formalne potvrde izabranoga dekana do sada nije bilo, kaže nam Vukelić.

Pitamo je kako ona komentira činjenicu da senatori još nije vidjeli točku o potvrdi njenog izbora. Trenutno, u odsustvu bilo kakvog, kaže profesorica Vukelić, ‘oficijenog objašnjenja toga poteza’ iz uprave zagrebačkog sveučilišta, smatra da ne bi bilo primjereno da ona komentira, nagađa ili se bavi domišljanjem stvarnih razloga. Takvi razlozi koliko mogu biti zabrinjavajući, kaže, toliko mogu biti i posve trivijalni. Dotakla se i, kako kaže, ‘medijskog linča’ kojem je izložena.

– Ipak, kada stvar promatram iz svoje subjektivne ‘optike’ ne mogu zanemariti tako evidentnu usku povezanost predmetnoga povlačenja te točke dnevnoga reda s kulminacijom rijetko viđenog medijskoga linča kojem sam izložena od strane nekih za to određenih i ‘specijaliziranih’ tiskovina kao i izravnih stranačko-političkih presija u svrhu utjecaja na tijek i ishod postupka pred Senatom Sveučilišta, kaže Vukelić za srednja.hr, jedini specijalizirani portal za obrazovanje koji kritički izvještava ne samo o postupku njenoga izbora, već o situaciji u akademiji općenito.

Izdvojeni članak
radovan fuchs hrvatski studiji

Ovo je nalaz upravnog nadzora na Hrvatskim studijima: Probajte u njemu naći nešto dobro

‘Kontinuirana difamacijska kampanja’

Jedinu pretendenticu za dekanicu Hrvatskih studija pitamo i misli li da odugovlačenje s potvrdom njenog izbora za tu funkciju ima veze s njenim kontroverznim stavovima. Vukelić je ponovila kako joj se ne čini ozbiljnim upuštati u komentare takve vrste. Situaciju je prokomentirala hipotetski pa spomenula i ‘difamacijsku kampanju’.

– Hipotetički, ako bi to ‘imalo veze’ sa ‘stavovima’ koji su mi imputirani u spomenutoj kontinuiranoj difamacijskoj kampanji, cijela stvar bi, blago rečeno, imala ozbiljne natruhe iregularnosti. Naime, Senat Sveučilišta nije izborno tijelo koje bi imalo ovlast odlučivati o ličnosti već definitivno izabranog dekana i njegovim kompetencijama. O tome je konačno i meritorno odlučilo Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija kao isključivo nadležno za izbor dekana nakon što je Senat Sveučilišta u prvoj fazi postupka dao pozitivno mišljenje na moj program kao kandidatkinje za dekanicu što nužno implicira i pozitivnu prosudbu o ličnosti kandidata glede njegove stručne dimenzije. Sada Senat samo formalno-deklaratorno potvrđuje proceduralnu realnost da je dekan regularno izabran što je formalni preduvjet za stupanje na dužnost. Senat nema ovlast anulirati izbor dekana bilo izravno, bilo zaobilazno-neosnovanim odbijanjem potvrde regularno provedenih izbora za dekana ili pukim nestavljanjem na dnevni red sjednice Senata, istaknula je Vukelić u odgovoru za srednja.hr.

Stavovi koji se njoj imputiraju, dodaje profesorica, nisu njeni, nego su joj, kaže, ‘zlonamjerno pripisani, u biti podmetnuti, i o kojima se relevantni sudionici informiraju kroz medije ili putem sveučilišnih kuloara’.

– Uostalom, ja nisam bila izložena ‘kritikama’ javnoga mnijenja nego objavljenog mnijenja nekolicine koja to medijski ‘pakira’ kao javno mnijenje. Dakle, klasična logička podvala lažne generalizacije popraćena metodom upornog, neprekidnog i bjesomučnog ponavljanja istih neargumentiranih osuda. Ne želim vjerovati, barem za sada, da bi na takav proziran manevar nasjeli odgovorni u čelništvu Sveučilišta, pogotovo da bi u tome participirali. To bi, naime, bilo porazno za ugled i autonomiju Sveučilišta koja implicira i autonomiju njegovih sastavnica, kaže


ŽELI IZBJEĆI ‘POGREŠNE I ZLONAMJERNE INTERPRETACIJE’ SVOJIH RIJEČI

Kako se Vlatka Vukelić znala braniti da se ona u svom znanstvenom radu ne bavi revizijom povijesti glede NDH niti holokausta provedenog na ovim prostorima, pitali smo je što je s njenim javnim istupima. Naime, mi smo jedan od medija koji nikada nije problematizirao znanstveni rad profesorice Vukelić, već njene, u javnosti izgovorene stavove.

– U svrhu jasnog i potpunog odgovora, za koji Vam vrlo rado stojim na raspolaganju, bile bi nužne konkretne i specificirane premise u Vašem pitanju, odnosno konkretiziranje ‘javnih istupa i intervjua’ na koje aludirate u kontekstu problematike revizionizma, rekla je, a na naše pitanje želi li nešto dodatno komentirati kaže da će to učiniti drage volje kada cijeli proces završi jer je iskustvo uči da je u ‘antagoniziranoj atmosferu kojoj je izložena’ zapravo najbolje izbjeći povode za ‘pogrešne i zlonamjerne interpretacije’ njenih riječi.


 

Copy link
Powered by Social Snap