Pretraga

Boras ide u nove pobjede: Rektor najvećeg Sveučilišta u državi drugu godinu zaredom nominiran za antikomunikatora godine

A- A+

Osim nagrade za komunikatora godine, Hrvatska udruga za odnose s javnošću dodjeljuje i nagradu za antikomunikatora godine – ‘Šipak godine’. Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, prošlogodišnji je dobitnik te titule, a kako su priopćili iz HUOJ-a, Boras je nominiran i drugu godinu zaredom. Vijest da se rektoru smiješi još jedna titula ‘Šipak godine’ stiže samo dan nakon što je novinarima zabranjen ulaz u zgradu Sveučilišta, za vrijeme trajanja sjednice Senata na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe.

Nominacija za ‘Šipak godine’ stiže dan nakon što je novinarima zabranjen ulaz u zgradu Sveučilišta u Zagrebu. Vrata zgrade pred novinarima su zatvorila dvojica portira| foto: Ivan Božić; obrada: srednja.hr

Sa svrhom prepoznavanja primjera loše komunikacijske prakse osoba koje imaju veliki utjecaj na hrvatsko društvo, Hrvatska udruga za odnose s javnošću uvela je nagradu ‘Šipak godine’. Radi se, dakle, o tituli za antikomunikatora godine, koja se dodjeljuje osobi koja se u protekloj godini istaknula primjerima loše javne komunikacije.

Nagrada osmišljena kao poticaj za poboljšanje komunikacije

Izdvojeni članak

Rektor Damir Boras dobio Šipak godine

Svake je godine stručni žiri Grand PRixa Hrvatske udruge za odnose s javnošću snažno orijentiran na isticanje dobrih komunikacijskih praksi i dobrih komunikatora kroz dodjelu nagrade za Komunikatora godine onoj osobi ili skupini koja se posebno istaknula u komunikaciji s javnošću. Ipak, mišljenje je ovogodišnjeg sastava žirija kako isticanje dobrih primjera nije uvijek dovoljno za unapređenje komunikacije u javnom prostoru. Kao što javna pohvala kvalitetnoj, strukturiranoj i otvorenoj komunikaciji podiže kvalitetu javnog dijaloga, tako i ukazivanje na najveće pogreške i loše primjere može potaknuti na unapređenje kulture komuniciranja. Stoga i ove godine stručni žiri Grand PRixa bira antikomunikatora godine u nadi da će to biti poticaj za ‘pobjednika’, ali i sve ostale u užem izboru, da razmisle o tome kako mogu biti jasniji, precizniji, otvoreniji, tolerantniji i općenito bolji u prenošenju poruka svojim javnostima u budućnosti, pojašnjavaju iz Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Prošle godine ovu je titulu osvojio rektor Sveučilišta u Zagrebu, uz obrazloženje da koristi ‘lošu i manipulativnu retoriku’, javne nastupe ne priprema dobro, imao je tijekom 2016. ‘pokušaje ograničavanja slobode komunikacije’, te kako je iste te godine sa Sveučilišta izostala aktivna, stručna i staložena komunikacija u pitanjima od javnog interesa, kao i  jasna i odlučna javna reakcija u slučaju vrijeđanja i napada na profesore i studente Filozofskog fakulteta.

Novi komunikacijski alat: ‘Se bum vas tužil’

Izdvojeni članak

Medijska blokada: 48 neugodnih pitanja na koje nam Sveučilište u Zagrebu ne želi odgovoriti

‘Packa’ Udruge za odnose s javnošću rektoru Borasu očito nije pomogla, jer je za antikomunikatora godine nominiran i ove.

– Čovjek bi rekao da je jedna nominacija za antikomunikatora dovoljna da potakne na razmišljanje o komunikacijskim vještinama i obrascima ponašanja u javnim nastupima, a pogotovo bi se stvari trebale mijenjati ako je nominacija pretvorena u pobjedu i nimalo laskavu titulu ‘Šipka godine’. No, ne i kod Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu, koji je na prošlogodišnjem Grand PRixu zbog svoje iznimno loše javne komunikacije, obilježene neadekvatnim i neprimjerenim javnim nastupom, odnio pobjedu u toj kategoriji. Umjesto da novostečenu titulu antikomunikatora shvati kao apel na promjene u svom javnom nastupu, Boras je u 2017. uspio otići i korak dalje. Promoviranjem novog komunikacijskog alata, sažetog u staru zagorsku ‘se bum vas tužil’, uspio je iznenaditi kompletnu hrvatsku javnost, akademsku zajednicu te hrvatskog premijera i resornu ministricu glavom i bradom. Iako bi se moglo misliti da je ponovljena nominacija posljedica tek nedavne tužbe protiv studenta Hrvatskih studija Luke Kovača, koja je zgrozila kompletnu hrvatsku javnost te je u konačnici povučena, treba napomenuti da je to tek posljednja u nizu tužbi koje je rektor podnosio u prošloj godini, a o kojima smo imali prilike čitati u medijima, obrazložili su nominaciju iz HUOJ-a.

Nominacija rektora Borasa za antikomunikatora godine dolazi samo dan nakon što je novinarima zabranjen ulaz u zgradu Sveučilišta za vrijeme održavanja sjednice Senata na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe. Podsjećamo, prethodno tom događaju 17 novinarskih redakcija u četvrtak je uputilo apel Sveučilištu u Zagrebu. Od sveučilišnog Izbornog povjerenstva novinari su zatražili da omogući prisustvo predstavnika medija na sjednici Senata 16. veljače, na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe, odnosno na sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor.

Copy link
Powered by Social Snap