Pretraga

[Državna matura] B razina matematike lagana onima koji su učili

A- A+

Došao je red i na najstresniji ispit ovogodišnje državne mature, onaj iz matematike. Pristupilo mu je 23 724 maturanta na B razini, a mi smo tim povodom posjetili zagrebačku Treću ekonomsku i Trgovačku školu. Iako je, kako kažu tamošnji maturanti, bilo pojedinih zadataka koje su malo teži za shvatiti, onaj tko je učio nije imao većih problema s testom.

Matematika, tradicionalno najteži i najstresniji ispit državne mature, pisao se danas, 23. lipnja. Na B razini pristupilo mu je 23 724 učenika, a mi smo popričali s nekima od njih.

– Znala sam riješiti, a drugi kažu da im je bilo teško. Ovisi koliko se tko pripremao, priča nam Mateja Jerković, maturantica zagrebačke III. ekonomske škole.

Potvrdu njezine izjave dobili smo od Martina, također maturanta spomenute škole, koji nije previše pažnje i vremena posvetio matematici.

– Nisam se pripremao jer sam očekivao da će biti lagano. Pa sam došao na ispit i iznenadila me težina, kaže Martin.

Izdvojeni članak

Novi problemi s engleskim: Maturanti znali rješenja prije službene objave

Tko je učio, nije imao problema

Tako su maturanti ove godine na maturi B razine matematike, primjerice, morali izračunati volumen bazena, bilo je tu i kvadratnih i linearnih jednadžbi te geometrije.

– Neki su zadaci bili nerazumljivi pa sam ih malo teže shvatila. Nešto sa visinom učenika, ne sjećam se baš točno. Ali, inače, nije bilo problema s ispitom, navodi Mateja te dodaje kako očekuje vrlo dobar ili odličan rezultat.

Kako nam otkriva, pohađala je pripreme, a i brat joj je pomagao, tako da je riješila sve dosadašnje ispite iz matematike na maturi.

– Neki su bili teži, a neki lakši od današnjeg. Sve u svemu, zadovoljna sam, priča Mateja.

Maturant Emanuel iz srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk kaže da se dobro pripremio.

– Znam da sam pogriješio u nekim stvarima ali generalno nije bilo teško. Za neke stvari sam se iznenadio njihovom lakoćom kao što je računanje majčinih godina ali pređeni put traktora me pomalo zbunio, rekao je Emanuel.

Izdvojeni članak

Stigli rezultati iz španjolskog i glazbene umjetnosti na državnoj maturi

U III. ekonomskoj se moglo prepisivati

Zadovoljan je i Martin koji za svoj današnji učinak očekuje ‘trojku’ ili više.

– Moglo se i prepisivat i dogovarat sve. Nije to tako strogo kako se predstavlja. Tko je učio, bez problema će proć, kaže Martin.

Ako je vjerovati našim sugovornicima, ‘strogo kako se predstavlja’, a samim time i poštenije i regularnije, bilo je u zagrebačkoj Trgovačkoj školi, par desetaka metara udaljenoj od spomenute ekonomske.

– Sve je bilo odlično organizirano, na vrijeme smo počeli, a u učionici je bila tišina. Prepisivanja nije bilo, profesori su dosta pazili. OK je bilo, priča nam Marcela Kovačić, maturantica Trgovačke škole, koja, kao i ostali, tvrdi da se moglo proći.

– Naporno je bilo, ali ništa preteško, ništa što nismo učili na nastavi, dodaje.

Spomenimo na kraju da nam je svo troje sugovornika reklo da u samom ispitu nije bilo grešaka, što je, nažalost, iznimka s obzirom na događanja posljednjih dana.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap