Ispite mature prijavilo 32.458 kandidata: Provjerite koji je izborni predmet najpopularniji

Redovni rok za prijavu ispita mature završen je protekle subote, a samo uz opravdane razloge, poput nesreće ili težih zdravstvenih problema u vrijeme prijava, maturanti mogu naknadno odjaviti ili prijaviti ispit. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja odgovorili su na naš upit o broju prijava pojedinih predmeta za ovogodišnji ljetni rok mature.

Foto: srednja.hr

Još 1. prosinca 2019. započele su prijave ispita državne mature za ovogodišnji ljetni rok, a redovne prijave završene su u subotu. Ukupno je maturu prijavilo 32.458 kandidata, od čega je broj prijavljenih redovnih učenika gimnazija i strukovnih škola je 27.055, dok je ostalih pristupnika 5.403. Usporedbe radi, nakon završetka redovnih prijava u veljači 2019. broj prijavljenih kandidata bio je 34.638.

Valja napomenuti kako ovo nisu konačne brojke jer je u tijeku rok za naknadnu prijavu i odjavu, ali taj rok mogu koristiti samo oni koji su imali opravdani razlog za neprijavljivanje ispita u redovnom roku, o čemu više možete doznati na poveznici.

Među obaveznim predmetima najviše prijava ima B razina Matematike

Doznajte kako i do kada možete naknadno prijaviti ili odjaviti ispite mature

Najviše prijava ove godine ima ispit B razine Matematike, kojeg će, kako stvari trenutno stoje, pisati 20.658 kandidata. Kao što je i prethodnih godina bio slučaj, daleko manje pristupnika odlučilo je pisati višu razinu Matematike, njih 10.377.

Situacija je obrnuta na ispitu Hrvatskog jezika – višu razinu u sustavu Postani student prijavilo je 20.205 kandidata, a osnovnu razinu njih 10.244.

Obavezni je još na maturi ispit iz stranog jezika, a i ove godine uvjerljivo najviše kandidata pisat će Engleski. Ispitu više razine pristupit će 17.754 kandidata, a ispitu B razine njih 10.914.

Od izbornih najpopularnija Fizika

Stigli su rezultati probne mature: Matematika i dalje stvara najveći problem

Iznenađenja ove godine nema ni po pitanju broja prijava izbornih predmeta. Najpopularnija je i dalje Fizika, koju je prijavilo 7.869 kandidata. Slijedi Biologija koju je u redovnom roku prijavilo 5.525 kandidata, a daleko po broju prijava nije ni Politika i gospodarstvo, koju ove godine piše 5.438 pristupnika.

Po broju prijava slijede Kemija s 3.934 prijave kandidata, a iza nje je po broju prijava Psihologija koju je u sustavu Postani student odabralo 3.749 osoba.

Među predmetima s najmanje prijava našao se Mađarski jezik (materinski), kojeg je prijavilo troje kandidata, a slično stoji i ispit iz Francuskog jezika na B razini, kojeg je odlučilo polagati dvoje pristupnika.

Čitavu tablicu s brojem prijava ispita koje nam je na zahtjev dostavio NCVVO možete vidjeti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje.

Planirate li ići na pripreme za državnu maturu?

 

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Odgovori