Pretraga

Lagana osnovna razina iz Engleskog: ‘Za ovo se spremam već dvije godine’

A- A+

Na državnoj maturi danas je red došao na ispit iz Engleskoga jezika. Ispit osnovne razine ukupno je prijavilo 13,811 kandidat od toga najviše kandidata iz strukovnh škola, njih 10,197. U razgovoru s maturantima stekli smo dojam da je osnovna razina prošla bez pretjeranih poteškoća. Kao jedan od problema istaknuli su nam maturanti ispitnu cjelinu slušanja. 

Izvor: Srednja.hr

Iako u kraćem periodu pisanja, kroz ukupno 85 minuta, osnovna razina također je od kandidata ispitivala jezične kompetencije u vidu čitanja, pisanja i slušanja. Ispit osnovne razine trajao je ukupno 85 minuta, a maturanti su nam otkrili da je vremena bilo i više nego dovoljno. 

‘Osoba koja ne zna Engleski može riješiti minimalno 69 posto’

Maturanti iz Škole za cestovni promet u Zagrebu rekli su nam da je ispit bio lagan, čak neki djelovi i prelaki. Neki od njih optimistično očekuju i maksimalan broj  bodova. 

– Ispit je bio lagan. Prelagan. Spremam se već dvije godine za ovo i rasturio sam (smijeh). Očekujem 95 do 100 posto. Prelagana su bila pitanja. Sve sam c zaokružio, rekao nam je Josip koji se spremam se na Fakultet prometnih znanosti. 

Ana iz Trgovačke škole Zagreb također je rekla da je ispit bio lagan, a pojasnila je i kojih je pitanja bilo najviše.

– Pa B razina je bila ok. Moglo se riješit ako se razumije bilošto. Najviše je bilo tekstova, jedino su nadopunjavanja bila malo teža. Tekstove si morao odgovarati na pitanja, a nadopunjavanja su bila ono on, a, at… To sam tek toliko riješila. Nisam se ništa spremala. Došla sam samo ovako turistički. Tako se sprema za Ekonomiju (smijeh).Mislim, nije mi teška bila matura, otkrila je Ana. 

Valentina iz Prve gimnazije u Varaždinu kaže kako su pitanja bila prema ispitnome katalogu. 

– Mi smo u školi rješavali nekoliko primjeraka matura i sve je bilo na istoj razini. B razina je stvarno laka bila meni pošto se učim engleski već dvanaest godina. Na pisanom dijelu, prvi zadatak je bio da imaš šest rečenica i sad spojiti što se zapravo njima želi reći, kod drugog smo imali tekst i zaokružiti točan odgovor, na trećem smo trebali izvući iz teksta neke stvari poput koje je zanimanje od osobe o kojoj se govori, šta mi je hobi, uzor i tako neke stvari, tvrdi Valentina koja je dodala da i osoba koja gotovo ne razumije Engleski može dobiti minimalno 69 posto. 

S njom se složila i Dorotea iz pulske ekonomske škole koja kaže da je gledajući ispite iz Engleskoga iz prošli godina, ovogodišnji ispit bio gotovo sličan te kako nije bilo nikakvih problema. 

– Ne znam što bi posebno istaknula, sve je bilo dosta lagano, a što se tiče slušanja isto nije bilo problema jer je stvarno bilo sve razumljivo, kaže nam Dorotea. 

Izdvojeni članak

B razina podijelila maturante: jedni pod šokom, drugima lagano, a treći igrali brojalicu

Ispitna cjelina slušanja zadavala probleme

I dok Dorotea kaže kako kod njih slušanje nije bio problem, Valentina nam je rekla da su se neki u njenoj školi žalili da nisu sve pravilno čuli. 

– Nekolicina njih se žalila na slušni dio ispita jer nisu baš dobro čuli jer su bili u zadnjim klupama, ali ništa preteško. Baš na tom slušnom je govornik govorio sve odgovore na pitanja i igrala je igru samo jedna riječ pa si trebao biti skoncentriran, pojasnila je Valentina. 

U pisanome djelu ispita od kandidata se tražilo da napiše e-mail u 50 do 70 riječi. 

– Imali smo e-mail. Trebali smo napisati upustvo kako će osoba doći do stana sa željezničkog kolodvora, gdje može naći ključ i ako imamo koji savjet za njega. Tu je trebalo napisati od 50 do 70 riječi. Tu je jedino malo problem bio što sam previše riječi imala jer su se tražila uputstva na koje trošiš mnogo riječi, rekla je Valentina. 

Ispit iz Engleskoga jezika na osnovnoj razini prošao je bez neregularnosti, a vremena je kažu nam bilo sasvim dovoljno. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap