Pretraga

Maturantica poslije današnjeg ispita: ‘Jesam li ja jedina kojoj je matura bila začuđujuće laka?’

A- A+

Danas se na maturi ujutro pisala Fizika, a poslijepodne Filozofija. Potonji su predmet pisali rijetki, a mi smo razgovarali s Lucijom. Maturantica se začudila koliko je ispit bio lagan u odnosu na prošle godine.

platon

foto: pixabay

Danas se na državnoj maturi uz Fiziku, pisao i ispit iz Filozofije. Ne baš popularnom izbornom predmetu na maturi je danas pristupilo tek 110 kandidata. Svoje nam dojmove prepričava Lucija, maturantica Glazbene škole u Varaždinu. U svojoj je školi sama pisala taj ispit, a odmah ju je, kad ga je vidjela, začudilo koliko je lagan s obzirom na prošlogodišnje.

– Pripremala sam se rješavanjem prošlih ispita i učenjem iz udžbenika i bilješki s nastave, no pošto mi je prvi izbor glazbena akademija za koju ne trebam izborni predmet, nisam se uopće puno pripremala. Ja sam očekivala zapravo siguran pad, ali ispada da će možda ipak biti prolaz. Bilo mi je dovoljno vremena, čak sam bila gotova u roku 100 minuta, ispričala nam je Lucija.

Najteži joj je bio drugi zadatak gdje je trebalo povezati filozofe s pojmovima, odnosno stvarima kojima su se bavili.

– Pošto sam bila jedina koja je pisala taj ispit u svojoj školi, nije bilo prepisivanja. Mislim da bih mogla dobiti čak i neku četvorku ili trojku, što mi je super s obzirom da sam mislila da ću pasti. Pišem uz ovo samo još osnovne predmete, dakle: A hrvatski, A engleski i B matematika, ali pošto mi je glazba prvi izbor zapravo sam mogla i na sve samo B razinu otići, kaže nam.

Ukoliko ne upadne na glazbenu akademiju, plan joj upisati neki društveno-humanistički studij poput filozofije ili sociologije, a razmišljala je i o komparativnoj književnost i anglistici.

maturantica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap