Pretraga

Među maturantima se povela žustra rasprava o slušnom na maturi iz Engleskog

A- A+

Jučer se na jesenskom roku mature pisao Engleski. Nakon što smo objavili izvještaj u komentarima članka među maturantima se povela rasprava o tome treba li mijenjati slušni dio ispita. Većina ih smatra da treba.

engleski čovjek

Foto: Pixabay

Nakon što smo objavili izvještaj s jučerašnjih ispita osnovne i više razine Engleskog jezika na jesenskom roku mature, u komentarima se razvila žustra rasprava.

‘Zar ne mogu iznajmiti one velike zvučnike?’

Jučer su nam, naime, dvije sugovornice koje su pristupile ispitu komentirale kako im je slušni dio ispita bio problematičan. Jedna je rekla da je slabo mogla čuti što se govorilo, a druga da je bilo nerazgovijetno. Slušni dio jedan je od, naglasimo, tri dijela ispita, uz esej i čitanje s razumijevanjem.

– Čak mislim da nije toliko problem ni do samih zvučnika koliko govornici tj. čitatelji tekstova znaju nerazgovijetno govoriti i promrmljati neke riječi. Engleski jezik je sam po sebi djelomično nerazgovijetan i još onaj tko ne zna pravilno čitati ništa se ne razumije, stoji u jednom komentaru.

Druga se pak komentatorica upitala zašto škole za vrijeme mature ne iznajme velike zvučnike kakvi se koriste na pozornicama koncerata i prevara.

– Zar ne mogu u škole za vrijeme mature iznajmiti one velike zvučnike za pozornice, naravno malo smanjiti zvuk da ne razvali mozak djeci, i preko njih pustiti slušne dijelove testova? Mislim da bi dva takva zvučnika bila sasvim dovoljna za jednu učionicu, napisala je u komentaru.

‘A da ne čitaju na onaj svoj British užas?’

– I inače, za zadaću, slušni testovi su teški. Jest da će se jednog dana sresti upravo s takvim govornicima, ali kao ispit ne može đaterijal biti toliko autentičan jer ne mjeri prepoznavanje. Pitanja su često više filozofska i zaključivanje ma temelju implikacije ili životnog iskustva, a ne činjenica iz teksta. Preskaču se stepenice, smatra treći.

Većina ih se u komentarima, na naše pitanje treba li mijenjati slušni dio ispita za ispit iz Engleskog jezika na maturi, složila da bi se nešto trebalo mijenjati. Neki su, kao što vidimo navodili probleme sa zvučnicima, a određen dio maturanata kaže da bi se trebali mijenjati naglasci govornika, a ne da čitaju “na onaj svoj ‘british’ užas”, kako je istaknula jedna maturantica.

Među maturantima se povela žustra rasprava o slušnom na maturi iz Engleskog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap