Pretraga

Pitali smo profesoricu iz hrvatskog kako napisati dobar esej na maturi: Ovo je 5 ključnih točaka

A- A+

Preko 26.000 maturanata sutra piše esej na jednoj od razina ispita iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi. Profesorica Gorana Rosandić za srednja.hr objašnjava što treba sadržavati dobar esej na maturi.

hrvatski jezik esej državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Sutra će esej iz Hrvatskog jezika na maturi, bilo na višoj, bilo na osnovnoj razini, pisati preko 26.000 maturanata. Iako, tehnički, i ove godine maturanti mogu predati prazan papir umjesto eseja ili dobiti ravno nula bodova, a svejedno položiti ispit na maturi, vjerujemo da to većini ipak nije u interesu. Riskirati za dvojku kod obveznog ispita nije najpametniji potez i znatno se veći broj maturanata zapravo pokušava pripremiti tako da ostvari što bolji rezultat i dobije što bolju ocjenu. Uoči sutrašnjeg eseja na maturi, razgovarali smo s Goranom Rosandić, profesoricom iz Zdravstvene škole Split koja tamo godinama predaje Hrvatski jezik, a osim toga, i radi na pripremama za maturante. Ona nam je u pet točaka objasnila kako izgleda dobar esej na maturi i što pristupnici trebaju izbjegavati ako žele ostvariti što bolji rezultat.

Izdvojeni članak
hrvatski jezik esej državna matura 2022

Profesorica hrvatskog otkrila koje greške učenici najčešće rade u pisanju eseja te kako ih izbjeći

Kako izgleda ispravna struktura eseja?

U strukturi eseja važna je glava i rep tj. važno je imati uvodni dio, razradu i zaključak. Kako bi učenik dobro rasporedio smjernice, dobro je na listu za koncept napraviti plan pisanja te odrediti kako započeti esej, što staviti u razradu, a što u zaključak.

Što dobar esej mora sadržavati?

Smjernice su ono što se boduje. Ukoliko smjernice nisu obrađene, učenik ne može dobiti bodove pa nema smisla pisati samo kako bi se ostvario dovoljan broj riječi. Sve što se kaže poželjno je argumentirati parafrazom ili citatom, ali pri tome ne i pretjerivati ponavljanjem istih citata. Opet se vraćamo na isto – važno je napraviti plan. Puko prepričavanje djela neće donijeti ništa.

Na što se primarno usredotočiti?

Potrebno se usredotočiti na ono što se traži u smjernicama i na ključne riječi. Ako se traži uspoređivanje likova, onda je likove potrebno jasno usporediti, a ne samo nabaciti rečenice o jednom ili drugom liku djela.

Što je, stilski, uputno izbjegavati?

Dosadašnje iskustvo pokazalo je da su u esejima najveći problem nejasne, nelogične rečenice te siromašan leksik. Čini se da je to i posljedica komunikacije digitalnim medijima, mobitelima. Učenici pišu kako im teku misli, koriste kratice koje nisu primjerene, ne pročitaju ono što su napisali u konceptu i prepišu esej u uvjerenju da je sve jasno. Rečenice su preduge, neuklopljene, nepovezane. Sve češće nailazimo na izraze koji nisu u duhu hrvatskog jezika npr. od strane glavnog lika, knjiga od njega i sl.

Kako, u cjelini, izgleda esej za peticu?

Za odličnu ocjenu esej mora dati odgovore na smjernice te imati argumentirane tvrdnje. Rečenice moraju biti povezane i uklopljene. Leksik mora biti na visokoj razini, a pravopisnih grešaka ne bi smjelo biti. Vjerojatno će se koja i pojaviti, ali to svakako mora biti iznimka.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

hrvatski jezik esej državna matura 2022
Share via
Copy link
Powered by Social Snap