Pretraga

Poznat datum pisanja drugog dijela državne mature iz Hrvatskog jezika

A- A+

Drugi dio državne mature iz Hrvatskog jezika trebao se pisati sutra, ali je zbog propusta u Obrtno tehničkoj školi Split, ta matura odgođena. Naime, umjesto pitanja iz eseja, danas su učenicima podijeljeni sutrašnji ispiti zbog kojih je proces kompromitiran. Ispit će se zbog toga pisati 28. lipnja.

Izdvojeni članak

Odgođena sutrašnja državna matura iz Hrvatskog zbog propusta u jednoj splitskoj školi

Zbog greške u jednoj splitskoj školi, a kako je za srednja.hr potvrdio ravnatelj Žuvela radi se o Obrtno tehničkoj školi Split, odgođena je sutrašnja državna matura iz Hrvatskog jezika

Naime, ovaj se ispit piše u dva dijela, a danas je na redu bio esej. No, u spomenutoj su školi, umjesto ispita iz eseja, podijeljene ispitne knjižice iz testnog dijela koji se trebao pisati tek sutra. Smatrajući da je time kompromitiran čitav proces jer je dio učenika vidio pitanja koja ih čekaju, NCVVO je drugi dio ispita svim maturantima odgodio za srijedu, 28. lipnja u 14 sati.

Kako se tog datuma i u isto vrijeme trebao pisati ispit iz Latinskog jezika, isti je i za A i B razinu pomaknut na 27. lipnja u 9 sati.

Podsjećamo, slična situacija već se dogodila 2013., ali u čak tri hrvatska grada – Splitu, Senju i Đakovu. Tada je matura odgođena za dan nakon Tijelova, a brojni nastavnici zbog toga su se pobunili. Tadašnja ispitna koordinatorica V. gimnazije Vladimir Nazor u Splitu Sunčika Kmošek-Mimica, smijenjena je s te pozicije.

Danas se po pitanju spornog događaja oglasila i sama ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, a priopćenje ministarstva prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Na A razini eseja iz Hrvatskog jezika maturanti masovno pljuvali po obrazovnom sustavu

– Ministrica Divjak je obaviještena o događaju u jednoj splitskoj školi gdje je kompromitiran sadržaj ispita iz Hrvatskoga jezika – Test na A (višoj) i B (osnovnoj) razini, umjesto ispita iz Hrvatskoga jezika – Esej na obje razine učenicima je podijeljen ispitni materijal iz Hrvatskog jezik – Test. Ministrica je zatražila od nadležnih tijela da hitno pokrenu mehanizme provjere i utvrđivanja odgovornosti za ovu situaciju. 

Također je zatražila da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se matura provela sukladno svim uvriježenim pravilima i na način da maturanti ne budu zakinuti pri polaganju državne mature.  ‘Garancija jednakih prava svih učenica i učenika apsolutni je prioritet’ naglasila je ministrica Divjak.

Ministarstvo će u bliskoj suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja nastaviti intenzivno pratiti situaciju. Tijekom današnjeg dana bit će objavljen novi datum provedbe ispita iz Hrvatskoga jezika – Test ( A i B razina), stoji u priopćenju MZO-a.