Pretraga

Poznato kada će biti objavljene ogledne rang-liste za upise na fakultete

A- A+

Prvi ispiti državne mature kreću za nešto manje od dva mjeseca, a sastavljanje popisa studija koje maturanti žele upisati u punom je jeku. Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je kada će biti dostupne ogledne rang-liste za upise na studije.

Screenshot: Promotivni video Sveučilišta u Dubrovniku, YouTube

Ogledne, odnosno orijentacijske rang-liste za ljetni rok upisa na fakultete bit će objavljene 30. travnja, objavio je danas Središnji prijavni ured (SPU).

Izdvojeni članak

Donosimo popis svih studija u Hrvatskoj za čiji upis morate položiti prijemni ispit

– One se objavljuju prve i na njima se nalaze svi kandidati koji su prijavili studijski program, priopćili su iz SPU-a.

Svakako nakon objave tih ljestvica uzmite u obzir kako je riječ o ljestvici koja je formirana prije nego što su poznate zaključne ocjene završnog razreda srednje škole i prije rezultata mature.

Inače, ne postoji striktno propisan rok do kojega maturanti mogu mijenjati svoje ljestvice prioriteta. To je obično do objave konačnih rezultata mature, osim ako sam fakultet nije propisao neki drugi rok, što se događa u slučajevima kada je uvjet za upis, uz maturu i polaganje prijemnog ispita.

Podsjetimo u tijeku su naknadne prijave, promjene prijavljenih ispita i odjave ispita, koje su maturantima omogućene do 3. svibnja i to samo iz opravdanih razloga. Prvi ispiti državne mature na ljetnom roku pišu se 3. lipnja.

____________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.