Pretraga

Tehnički studiji na moderan način: Ovaj faks svoje programe provodi u suradnji s gospodarstvom

Zbog brzine razvoja tehnologija, danas je više nego ikad prije važno biti ‘u trendu’. U kontekstu faksa to bi značilo studijski programi složeni tako da osluškuju što se događa na tržištu, ali i da aktere iz gospodarstva uključuju u svoju nastavu. To dobro znaju na osječkom sveučilištu jer upravo FERIT iz Osijeka svojim studentima pruža takve moderne studijske programe.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija regionalni lider u području tehničkih znanosti

FERIT je kratica za Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija koji se nalazi na Sveučilištu u Osijeku. Riječ je o fakultetu s preko 1.600 studenata koji je ujedno i regionalni lider kad su u pitanju studijski programi elektrotehnike, informacijsko-komunikacijskih tehnologija te računarstva.

Ovaj faks nudi sedam različitih studijskih programa od čega dva studijska programa na sveučilišnoj preddiplomskoj razini, dva na stručnoj preddiplomskoj razini te tri na sveučilišnoj diplomskoj razini.

Što se tamo može studirati?

Na preddiplomskoj sveučilišnoj razini moguće je upisati jedan od trogodišnjih studija: Računarstvo ili Elektrotehniku i informacijsku tehnologiju koji nudi izborne blokove Elektroenergetika te Komunikacije i informatika. Na preddiplomskoj stručnoj razini moguće je upisati studij Računarstva ili studij Elektrotehnike (smjerovi: Elektroenergetika i Automatika).

Nakon završenog jednog od preddiplomskih sveučilišnih studija moguće je upisati neki od diplomskih sveučilišnih studija: Računarstvo, Elektrotehnika ili Automobilsko računarstvo i komunikacije.

FERIT nudi i program cjeloživotnog obrazovanja Razlikovne obveze u trajanju od jedne godine čijim se uspješnim završetkom omogućuje inženjerima koji su završili preddiplomske stručne studije upis nekog od sveučilišnih diplomskih studija FERIT-a. Svih sedam studijskih programa koje nudi FERIT moderni su studijski programi koji odgovaraju i prilagođavaju se svim zahtjevima i potrebama tržišta rada. Detaljne informacije o upisu studijskih programa FERIT-a mogu se pronaći na ovoj poveznici.

Kako se brinu za svoje studente?

Svake godine svim brucošima FERIT-a organiziraju se besplatne Pripreme za brucoše iz matematike, fizike i programiranja kako bi studenti prije početka akademske godine ponovili potrebno gradivo, ali još bitnije, kako bi se bez stresa upoznali s profesorima i načinom rada na FERIT-u. Naravno, tijekom cijelog studija sve su službe FERIT-a na raspolaganju studentima kako bi oni što uspješnije završili studij.

Studenti FERIT-a imaju priliku studirati na moderan način!

Što znači ‘suradnja s gospodarstvom’?

Suradnja s gospodarstvom za FERIT znači da svoje studente povezuju s tvrtkama s tržišta, bilo kroz nastavu ili kroz praksu. Tako su 2016. godine uspostavili portal Stup koji povezuje studente FERIT-a i poslodavce, pri čemu tvrtke izravno obavještavaju studente o mogućnostima zapošljavanja, stipendiranja, izrade završnih i diplomskih radova u tvrtkama, odrađivanju stručne prakse kao i o ostalim aktivnostima koje su zanimljive i korisne studentima.

U prošloj akademskoj godini na portalu Stup oglasilo se preko 386 tvrtki od čega su 63 tvrtke ponudile 259 stručnih praksi. Povezanost FERIT-a i predstavnika tržišta rada vidljiva je i u nagrađivanju najboljih studenata povodom Dana Fakulteta. Tako su, primjerice, u 2019. godini najbolje studente nagradile tvrtke: DICE – Digital Innovation Center, Ericcson Nikola Tesla, CETITEC, TEO Belišće, Xylon, HOPS, Siemens, Institut RT-RK, Span, Sedam IT.

Kako bi se studentima prezentirale aktualne teme iz gospodarstva, FERIT redovito organizira gostujuća predavanja tvrtki. Izravni kontakt s partnerskim tvrtkama studenti FERIT-a imaju mogućnost ostvariti svake 3. srijede u ožujku kada se organizira Dan otvorenih vrata i dan karijera (DOVIK).

Diplomski studij razvijen s automobilskom industrijom

Kao jedan od izvrsnih primjera suradnje s gospodarstvom je i pokrenuti sveučilišni diplomski studijski program Automobilsko računarstvo i komunikacije koji je razvijen zajedno sa šest tvrtki iz područja automobilskog inženjerstva (AVL AST, GlobalLogic, Institut RT-RK, Rimac Automobili, Xylon, Yazaki).

Od akademske godine 2019./2020. FERIT je započeo i sa studijskim programom Automobilskog računarstva i komunikacija na engleskom jeziku, a svoje iskustvo prenosi nam FERIT-ov student 1. godine Prakash Dhungana iz Nepala.

– Diplomirao sam strojarstvo, no oduvijek me zanimalo automobilsko inženjerstvo. Vrlo brzo nakon što sam diplomirao, počeo sam raditi u području dijagnostike vozila. Automobilski je svijet orijentiran autonomnim i pametnim vozilima, no budući da sam imao obrazovanje iz područja strojarstva, nedostajala su mi znanja i vještine iz područja računarstva i elektronike. Tražio sam studij koji će mi ponuditi znanja i vještine u spomenutim područjima, a studijski program na engleskom jeziku koji je FERIT nudio činio se kao pravo rješenje. Nakon prvog semestra, još sam više entuzijastičan i jedva čekam vidjeti kakvo će mi iskustvo u automobilskom svijetu dati ovaj studijski program, rekao je Prakash.

Investiraj u svoju budućnost, upiši FERIT!

Tehnički studiji na moderan način: Ovaj faks svoje programe provodi u suradnji s gospodarstvom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap