[VIDEO] Iza kulisa: Pogledajte kako se priprema ispitni materijal za maturu

Pravila polaganja ispita državne mature stroga su, a uvjeti nastajanja tih ispita još su stroži. Proces između sastavljanja ispitnih pitanja i rješavanja ispita dugotrajan je i složen, te se odvija u strogim sigurnosnim uvjetima. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pripremio je zanimljiv video-prilog o tome što se sve događa prije no što maturanti sjednu u klupe i počnu pisati ispite državne mature.

Screenshot: YouTube

Nakon što autori ispita državne mature sastave pitanja i završe svoj posao, slijedi metodološka recenzija, lektura, korektura, prijevod na jezike nacionalnih manjina, grafičke i prilagodbe za učenike s poteškoćama. Tek nakon tog procesa dolazi tiskanje ispita. Otisnuti ispiti tiskaju se u strogim sigurnosnim uvjetima, a potom ponovno dolaze u NCVVO na razvrstavanje po školama.

Nakon 7 godina uvedene promjene u gotovo sve predmete na državnoj maturi!

Proces razvrstavanja ispita zahtjevan je i kontroliran, a radi se pod 24- satnim nadzorom kamera i čuvarske službe. Materijali i kutije u koje se omotnice s ispitima slažu najprije se važu, a potom izručuju Hrvatskoj pošti koja ispite dostavlja u škole. 

Poštanski službenik kutije s ispitnim materijalima predaje u ruke ispitnih koordinatora, koji broji i grupira omotnice. Na svakoj omotnici postoji gornji perforirani dio kojeg koordinator potpisuje, ispite sprema na sigurno mjesto i u bazu podataka unosi količine preuzetih ispita. 

Što se sve događa prije no što maturanti sjednu u klupe i počnu pisati ispite, možete vidjeti u zanimljivom videu kojega je pripremio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Važna napomena NCVVO-a je kako ispiti prikazani u videu nisu pravi ispiti koji su korišteni na maturi, već su nastali isključivo iz potrebe snimanja ovog videa.

Odgovori