Pretraga

Blaženka Divjak d.o.o. – Registrirana za trgovinu

A- A+

Nekad nadobudnoj Blaženki Divjak smrdi susjed iz Ministarstva, Matko Glunčić. Državni tajnik je odjednom postao glavni problem i prilika da na slabijem od sebe pokaže mišiće. Ministrica vrši bullying nad čovjekom koji radi kao produžena ruka Damira Borasa, pa bi radije da ERS vodi druga Borasova ruka, dekan Učiteljskog Prskalo. To je, naime, glavna drama oko svega što se događa posljednjih nekoliko dana s Blaženkom Divjak i njezinim ludim osmosatnim sastancima u Vladi. Njoj je jako bitno hoće li je Boras tapšati po glavi s lijevom ili desnom rukom. Za obračun s glavom tih ruku nema snage, političkog znanja, a niti hrabrosti.

Damir Boras i Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Uzorak ponašanja Blaženke Divjak otkada je zasjela u Ministarstvo već je postao dosadno predvidljiv – puno lajanja, nikakvih ugriza. Prvo je napravila analizu s kojim je diskreditirala izbor Jasminke Buljan Culej na čelo ERS-a, da tu istu analizu ne bi objavila, nego ju preko savjetnika gurnula u medije. O tom natječaju i dalje se debatira jer ministrica nije imala dalekosežnu viziju da joj je službena objava tog dokumenta zapravo bila ulaznica u Ministarstvo. Nije razumjela da s time dobiva čisti početak pa zato i danas imamo još manje pouzdanja u novi izbor ERS-a.

Ministrica Divjak sretno nosi Borasovu brnjicu

Izdvojeni članak

Divjak i Plenković muljaju s natječajem za ERS koji je prošle godine izveo 20.000 ljudi na prosvjed

Potom je pokrenula upravne nadzore nad Sveučilištem u Zagrebu koji su zaglavili u trenutku kada je sve bilo spremno, ali se samo čekalo da inače vrlo otvoreni zagrebački rektor odgovori na mail u kojem je otprilike bio upitan – jeste li prekršili zakon? Dok je ignorirao pitanje, taman je pronašao dovoljno vremena da napiše još jednu ustavnu tužbu, s čime je ministrica dobila na poklon svoju prvu pravu brnjicu. Morala se zadovoljiti s micanjem Zakona o znanstvenoj djelatnosti iz procedure, kao što će se morati zadovoljiti da svoj Zakon o znanosti neće nikada moći progurati u Saboru.

Brnjicu je dobro iznosila pri ‘Aferi koeficijenti’, vrlo stvarnoj i postojećoj aferi koju je prvo žustro negirao rektor Boras, a gle čuda, nedugo nakon počela ju je negirati i sama ministrica. Naime, pompozna priča koju je pokrenula o zabrani zapošljavanja na sveučilištima rezultirala je fijaskom. Ministrica je ofrlje napravila prijekopotrebnu analizu, a Boras takav volej nije zaboravio zakucati. Ministrica je od ideje brojanja prekomjernih zapošljavanja odustala, štoviše, sudjelovala je u njoj kada je pod pritiskom iz Banskih dvora ugurala nekoliko 65+ znanstvenika u sustav, u trenutku kada je zabrana bila aktualna.

Ovdje bilježimo i prve trenutke trgovanja s Cjelovitom kurikularnom reformom. To je tada bilo zgodno i opet se oportunistički mislilo da će se s time umiliti druga strana, sveučilišna oligarhija koja trguje svojim utjecajem puno duže i pokvarenije od bivše prorektorice i očito ministrice-amaterke.

Tko bi rekao da će joj se u taj isti sustav, koji bilježi sve sveučilišne plaće, provaljivati za nekoliko mjeseci, a da će ona o svemu tome pred javnosti šutjeti narednih nekoliko mjeseci. Nije naodmet spomenuti da su se u tim mjesecima šutnje o provali održavali ključni izbori za rektora zagrebačkog sveučilišta pa je Divjak opet odigrala partiju za team Boras, samo naizgled ne dirajući u svetu kravu sveučilišnu autonomiju. Na kraju se eto, u provalu i plaće na Sveučilištu, uključilo i Ministarstvo financija, što je možda jedan mini pokazatelj da se na Sveučilištu u Zagrebu neće moći baš sve raditi mimo normalnosti. Ostaje nam samo pričekati i vidjeti način na koji će opet izmigoljiti i ostati na rubu znanosti.

Bullying nad Glunčićem – Zato što može

Izdvojeni članak

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] ‘Škola za život’ nije Cjelovita kurikularna reforma

I evo sada, nakon toliko mjeseci, iste priče. Baš je taj Matko Glunčić nesretan tip. Našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Hijerarhijski je slabije rangiran od rektora ili premijera i pogodan za bullying. Ministrica ne bi njega, ona bi ipak uzela dekana Učiteljskog Prskala za voditelja ERS-a, jedinog koji je prema analizi MZO-a ispunio kriterije. Čovjeka čiji je fakultet spasio Borasa od mirovine. On nije nikada u javnosti rekao nešto protiv reforme, što je PR-ovski prihvatljivo, a to je danas s reformom najbitnije – prihvatljivo. Nema veze što ga gura Rektorat, tako i tako ministrica sve oko reforme radi na vlastitu ruku i često govori kako je ERS zapravo nebitan, no svojim neurotičnim ponašanjem pokazuje da joj je itekako bitan. Javnost prosvjeduje, novinari ju s time zamaraju, a ona bi najradije da to niti ne postoji.

Cjelovita reforma školstva, kao i cijela Strategija znanosti, više ne postoji, prvenstveno zato što je HDZ istinski ne želi. Svoju poboljšanu verziju niti neki drugi plan osim opstrukcije i dalje nemaju. Ministrici Divjak podmetnuto je kukavičje jaje, čije postojanje ona ne želi prihvatiti. Dodaje gas pred zidom i jaje će se spektakularno razbiti pred cijelom javnošću. Bilo to već sada od jeseni ili do jeseni sljedeće godine, do kada u ovoj Vladi, uz pomoć Rektorata, neće biti stvoreni zakonski preduvjeti za ulazak reforme u sve škole. Tako je trgovao HNS, kada nije uspio maknuti državne tajnike Domoljubne koalicije iz Ministarstva, a tako je i trgovala Blaženka Divjak s Borasom. Kao nestranačka osoba, Divjak se odlično snašla u glavnoj politici HNS-a, trgovanju.

*komentar je stav autora