Pretraga

Borba se napokon isplatila: Otočka djeca s teškoćama imat će pravo na besplatan trajekt

A- A+

Nakon desetogodišnje borbe za izmjenu jednog članka Zakona koji bi im omogućio besplatan trajektni prijevoz na nužne terapije na kopnu, otočki će roditelji djece s teškoćama u razvoju s leđa skinuti barem dio tereta. Naime, na današnjoj je sjednici Vlade jednoglasno usvojen prijedlog cjelovitih izmjena spornog Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom pomorskom prijevozu. Prema njima, djeca s teškoćama u razvoju i njihova pratnja, kao još nekoliko kategorija korisnika, imat će besplatan prijevoz do kopna. Umjesto dosadašnja četiri subvencionirana putovanja, uskoro bi se trebali besplatno voziti onoliko koliko im je potrebno.

Foto: Ante Mandić za Udrugu ‘Brački pupoljci’

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ‘Brački pupoljci‘ već se 10 godina bori za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se konačno osigurao besplatan trajektni prijevoz za odlazak na terapije na kopno.

O njihovim apelima pisali smo u više navrata; kako na otocima nema ustanova u kojima djeca s teškoćama mogu pohađati terapije, obitelji su primorane trajektom putovati u veće gradove. Aktualni zakon potpomagao im je sa samo četiri subvencionirane vožnje godišnje.

To im je, naravno, bilo nedostatno jer su njihovoj djeci zbog zdravstvenog stanja terapije potrebne nekoliko puta tjedno. Kad se broj odlazaka pomnoži s cijenom trajektnih karata, dođe se do nemalih 3.000 kuna mjesečno, iznosa koji se treba izdvojiti isključivo za trajektni prijevoz.

Pusta obećanja i odbijenice

Izdvojeni članak

Kako je ovo moguće?! Unatoč obećanjima, otočka djeca s teškoćama i dalje čekaju besplatan trajekt

U dugotrajnim apelima za izmjenom članka Zakona, otočane su uglavnom dočekivale odbijenice.

Kako smo komentirali, inicijativu je u ožujku odbacio saborski Odbor za pomorstvo, a krajem lipnja i Odbor za zdravstvo. Ukratko rečeno, u objema odbijenicama je tad stajalo da se taj sporan članak neće mijenjati jer krajem godine dolazi novi Zakon koji će riješiti ovo pitanje.

Kao kratkotrajno rješenje problema, Vlada je u srpnju donijela zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza  pojedinim kategorijama osoba s invaliditetom.

– Ocjenjujemo polovičnim i privremenim rješenje ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da se besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka osigura Vladinim „Zaključkom o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom“ na današnjoj sjednici i to do donošenja cjelovitih izmjena Zakona o linijskom i povremenom obalnom prometuJedino dugoročno kvalitetno rješenje bilo bi da se odmah i po hitnoj proceduri izmijeni taj jedan jedini članak 47. navedenog Zakona kojim bi se ovo pravo lako omogućilo, poručili su u srpnju iz Udruge ‘Brački pupoljci’.

Jučer navečer stigla je upravo ona vijest koju su otočke obitelji djece s teškoćama čekale čitavo desetljeće.

Vlada danas jednoglasno usvojila prijedlog izmjene Zakona

Izdvojeni članak

Za njih ne mare Sabor, premijer ni predsjednica: Djeca s teškoćama godinama se bore za besplatan trajekt

Djeca s poteškoćama u razvoju, ratni vojni invalidi sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100 posto tjelesnog oštećenja, osobe s oštećenjem donjih ekstremiteta 80 ili više posto te osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, imat će besplatan prijevoz u javnom obalnom linijskom prijevozu, doznao je jučer večernji.hr.

Uz to, oni koji pripadaju spomenutim kategorijama ostvarivat će besplatan prijevoz i u suprotnom slučaju – ako po liječničku pomoć idu s kopna na otok.

Danas je pak Vlada jednoglasno usvojila prijedlog cjelovitih izmjena zakona te tako napravila prvi službeni korak prema osiguravanju besplatnog trajektnog prijevoza za djecu s teškoćama, stoji u priopćenju ‘Bračkih pupoljaka’.

Apeliraju pritom da se glasovanje o izmjeni Zakona u Saboru što prije stavi na dnevni red.

– Zahtijevamo od Hrvatskog sabora i njegovog predsjednika Gordana Jandrokovića da čim prije stavi glasovanje o izmjeni Zakona na dnevni red, kao i od saborskih zastupnika i zastupnica da joj svojim glasovima daju konačnu potporu. (…) Također, želimo izraziti zadovoljstvo što su izmjenom Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu obuhvaćene i ostale kategorije putnika koji su dosad bili zapostavljeni, poručili su danas iz Udruge.

Nakon izmjene Zakona, posebnim pravilnikom bit će razjašnjeno na koliko će besplatnih vožnji ove kategorije putnika imati pravo. Djeca i njihova pratnja ipak bi uskoro mogli besplatno putovati na onoliko terapija tjedno koliko je dovoljno za njihove potrebe, piše večernji.hr.

‘Čekali smo, a sad smo sretni i zadovoljni’

– Taman smo mislili pisati priopćenje i pitati što se događa, kad ono eto lijepih vijesti. Što reći, osim da pozdravljamo ovo rješenje. Čekali smo, a sad smo sretni i zadovoljni, kaže Mirjana Nižetić, potpredsjednica ‘Bračkih pupoljaka’ za Večernji list.

Treba napomenuti i da su izmjenama zakona koje su se našle na sjednici Vlade propisane i prekršajne odredbe koje bi se primjenjivale u slučaju zlouporabe prava na povlašteni prijevoz te kojima će se Agenciji omogućiti kontrola karata. Tako ne bi došlo do zlouporabe karata, otkriva isti izvor.

Borba se napokon isplatila: Otočka djeca s teškoćama imat će pravo na besplatan trajekt
Share via
Copy link
Powered by Social Snap