Pretraga

Četiri europska među deset najboljih sveučilišta u 2015/16

A- A+

Četiri europska sveučilišta ušla su u svjetskih top deset za ovu akademsku godinu prema Times Higher Education University Rankings ljestvici. Američka sveučilišta su ostala dominantna i u ovoj akademskoj godini.

THE world university rankings

Izdvojeni članak

Među 1.500 najboljih svjetskih sveučilišta od domaćih jedino zagrebačko

Dominacija američkih sveučilišta na svjetskoj razini jenjava treću godinu za redom. Prema Times Higher Education University Rankings ljestvici amerikanci imaju 147 sveučilišta među najboljih 800, iako se čak petina svih sveučilišta na svijetu nalazi u SAD-u.

U četiri europska sveučilišta koja su se našla među deset najboljih na ovogodišnjoj ljestvici tradicionalno su britanski Oxford (drugo mjesto), Cambridge (četvrto mjesto) i Imperial College London (osmo mjesto). Posljednje europsko sveučilište u top deset je sveučilište ETH iz Zurich-a.

Europljani sustižu SAD

Najbolje plasirano sveučilište na ljestvici je California Institute of Technology, a među deset najboljih još su Harvard, MIT, Stanford, Princeton i University of Chicago.

Simon Marginson, Profesor međunarodnog visokog obrazovanja na UCL-ovom Insititutu za obrazovanje, objasnio je za THE trendove prikazane na ljestvici ne kao opadanje razine visokog obrazovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, već kao rezultat razvoja visokoškolskog obrazovanja u drugim zemljama, čija sveučilište češće ulaze među najboljih 200.

Njemačka tako ima dvadeset sveučilišta među najboljih 200, što je znatno više od prošlogodišnjih dvanaest. Nizozemska među 200 najboljih ima 11 sveučilišta dok je spomenuti ciriški ETH prvo ne anglo-saksonsko sveučilište među deset najboljih u posljednjem desetljeću.

Razina sveučilišta povezana s migracijskom politikom

– Europa postaje kompetitivnija na post-doktoralnoj razini, gdje je SAD desetljećima bio dominantna točka u globalnom toku talentiranih ljudi, obajsnio je Marginson

Položaj britanskih sveučilišta mogao bi se u sljedećih deset godina bitno pogoršati zbog ant-imigracijskih politika britanske vlade, dok bi izlazak iz EU donio još oštriji pad, tvrdi Marginson.

Među ovogodišnjih najboljih 800 sveučilišta nalaze se sveučilišta iz 70 različitih zemalja, što je za 29 više nego prošle godine.

Po prvi puta na ljestvici se pojavljuju sveučilišta iz zemalja poput Bangladeša, Indonezije i Kenije.

cijelu listu listu pogledajete ovdje.

Četiri europska među deset najboljih sveučilišta u 2015/16
Share via
Copy link
Powered by Social Snap