Pretraga

Diljem zapadnog svijeta rastu ateističke crkve

A- A+

Zapadnim svijetom sve se više širi neobična ideja takozvanih ateističkih megacrkvi, u kojima najviše dominira pljeskanje, pjevanje i općenito slavljenje davanja i rada u zajednici.

www.freerepublic.com

Osobe koje ne vjeruju u Boga niti su dio bilo koje religije sve se više okupljaju u ateističkim crkvama koje niču u zemljama zapadnog svijeta. ‘Nevjernici’ se okupljaju u zajednicama, a život i rad u istoj slave pjevanjem, pljeskanjem i sličnim ritualima, piše Klix.

Utemeljitelji komičari iz Velike Britanije

Sve je započelo u Velikoj Britaniji početkom ove godine kada je dvoje komičara krenulo tražiti način da izraze svoja uvjerenja. Jedna od posljednjih zemalja koja se priključila ovom trendu je Amerika, a isto se događa u Kanadi i Australiji.

Britanci Sanderson Jones i Pippa Evans tako su početkom godine počeli s prikupljanjem stotina tisuća dolara kako bi pomogli ateistima širom svijeta u međusobnom povezivanju, sudjelovanju u dobrim djelima i druženju u atmosferi zajednice kakvu nudi crkva, no bez ikakvog spominjanja Boga.

Izdvojeni članak

Kršćani naspram ateista puno rjeđe na top pozicijama u poslu

Nemaju ništa protiv vjernika

Stotine građana diljem svijeta počelo je slijediti njihov primjer, pa su u matičnim gradovima krenuli u osnivanje ovakvih zajednica. Svoju komičarsku turneju dvojica Britanaca posvetili su prikupljanju 800 tisuća dolara potrebnih za osnivanje kongregacija diljem svijeta. Na turneji, koju su nazvali ’40 dana i 40 noći’ više su puta objasnili kako nemaju ništa protiv vjernika.

– Kada pomislite na crkvu, malo je toga lošeg. Ljudi pjevaju divne pjesme, slušaju zanimljive govore, razmišljaju o poboljšanju sebe i pomaganju drugima, a sve to rade unutar zajednice izgrađene na divnim odnosima. Što tu ima loše, rekao je Jones.

Izdvojeni članak

Stručnjaci dokazali da su ateisti inteligentniji od vjernika

‘Bezbožno mjesto s religijskom atmosferom’

Svoju su ateističku crkvu on i Ecans nazvali ‘Nedjeljni skup’, a okarakterizirali su je kao ‘bezbožno’ mjesto koje nije službena religijska institucija, ali nosi jedinstvenu religijsku atmosferu. Čitava stvar pomalo liči na nekakav šou program – Evans običava ulaziti u pratnju benda koji svira klasične rock hitove, a pjesma grupe Queen ‘Don’t Stop Me Now’ postala je himna ove crkve. Cijela ‘služba’ obiluje čitanjima, raspravama, osvrtima te aktivnostima usmjerenima na bolje upoznavanje članova, a sve kako bi se pokrenuo rad zajednice i pomoglo pri pokretanju projekata.

Sljedbenici ove crkve imaju i propovijedi, baš kao i u pravim crkvama, samo što su njihove posvećene pitanjima o svemiru ili stvarima poput kvantne teorije ili antimaterije.

– Nedjeljni skup je bezbožna kongregacija koja slavi život. Naš je moto je ‘Živi bolje, pomaži često i čudi se više’. Naša je misija pomoći svima koji žele ostvariti svoj puni potencijal, a vizija – bezbožna kongregacija u svakom gradu ili selu koje želi jednu takvu, nalazi se na stranici ateističke organizacije.

Diljem zapadnog svijeta rastu ateističke crkve
Share via
Copy link
Powered by Social Snap