Pretraga

Dio škola u SAD-u negira evoluciju i zagovara samo apstinenciju

A- A+

U Hrvatskoj se podigla velika prašina oko uvođenja zdrvastvenog odgoja u osnove i srednje škole. Kardinal Josip Bozanić se također oglasio pa je javno izrekao svoju zabinutost oko ove promjene u školskom kurikulumu. Kako ne biste pomislili da je to slučaj jedino u našoj zemlji, pogledajte kako su tekle promjene u američkim školama kad je u pitanju zdravstveni i spolni odgoj.

Udruge GROZD i Vigilare su najglasnije izrazile svoje nezadovoljstvo oko uvođenja zdravstvenog odgoja u školski kurikulum osnovne i srednje škole, a upravo im se pridružio i kardinal Josip Bozanić. Ministar Željko Jovanović je ovim potezom stao na žulj mnogima, ali on ne odustaje od seksualne edukacije koja u Njemačkoj ima stoljetnu tradiciju.

Zdravstveni i spolni odgoj se uvodio u američke školske kurikulume te je i tamo izazvao brojne kontroverze.


Izdvojeni članak

Crkva zaoštrava odnose s MZOS-om: Zdravstveni odgoj se protivi svjetonazoru većine Hrvata

Doprinosi homoseksualaca i istospolni brakovi

U jednoj školi u Louisiani učenici brane teoriju nastanka i evolucije prema dokazima iz Biblije te se protive znanstvenim teorijama. Druge savezne države teže perfekcionizmu pa njihovi učenici ne uče pisana slova, a rukopis im sve više nalikuje onom s tipkovnice. Osim ovih rigoroznih promjena, brojne su američke države uvele seksualnu edukaciju u školske kurikulume.

Kalifornija je kao prva u SAD-u 2011. godine zahtjevala da se u njihove školske kurikulume uvede nastava o povijesnom i aktualnom doprinosu homoseksualnih osoba. Već su usvojili udžbenike i ostali nastavni materijal kojim će se učenici služiti u sljedećoj školskoj godini. Uskoro je i New York pratio kalifornijski primjer pa će polaznici državnih škola učiti o istospolnim brakovima.

Seksualna edukacija za roditelje

U ožujku ove godine je u saveznoj državi Utah usvojen dokument prema kojemu škole u toj državi mogu eliminirati seksualnu edukaciju te zabraniti diskusije o korištenju kontracepcije i homoseksualnosti.

Mnogi su se senatori složili oko ove odluke s obrazloženjem kako se seksualna edukacija mora odvijati u domovima, ne u školi. Odlučili su, umjesto za srednjoškolce, razviti program seksualne edukacije za roditelje kako bi oni imali bolji pristup svojoj djeci i adekvatnije odgovarali na pitanja vezana uz seksualnost.

Izdvojeni članak

Profesor u katoličkoj školi iznenadio učenike promjenom spola

Apstinencija – plus

Neke američke škole još uvijek se drže pristupa ‘samo apstinencija’, a druge su odlučile proširiti taj pristup pa se njihova politika seksualne edukacije naziv ‘apstinencija – plus’. Shvatili su kako nije dovoljno podučavati učenike samoj apstinenciji od seksualnih odnosa, nego ih učiti kontracepciji, spolnim bolestim i sigurnom seksu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap