Pretraga

Dosad ste sigurno vidjeli hashtag #NisamPrijavila: Pokrenula ga je studentica, ovo je cijela priča

A- A+

Dejana ‘Dexi’ Stošić, studentica beogradskog Filozofskog fakulteta i borkinja za ljudska prava, ovih je dana na društvenim mrežama pokrenula lavinu svjedočanstava žena koje su doživjele nasilje. Pod hashtagom #NisamPrijavila podijelile su sve probleme i osude na koje su naišle kao žrtve zlostavljanja, a u ovome trenutku objavljeno je gotovo 18 tisuća svjedočanstava.

nasilje zlostavljanje

Ilustracija: Pixabay

Srpska političarka Nina Stojaković na društvenim je mrežama optužila srpskog repera Uroša Radivojevića, poznatog kao Numero, da je zlostavljao njenu mlađu sestru. U svojim je objavama optužila i policiju za ono što su navodno rekli sestri kada je prijavila repera, sada već bivšeg dečka. Nedugo nakon što je cijeli slučaj postao viralan, krenule su reakcije, među kojima se ocrtalo jedno već poznato neprimjereno pitanje – zašto nasilje nije prijavila ranije?

Preko 18 tisuća svjedočanstava

Sve to potaknulo je studenticu beogradskog Filozofskog fakulteta, mladu borkinju i edukatoricu za ljudska prava Dejanu ‘Dexi’ Stošić da na svom Twitter profilu podijeli svjedočanstvo pod hashtagom #NisamPrijavila.

– #NisamPrijavila niti rekla bilo kome jer me je bilo sramota i jer mu je majka advokat, napisala je Dexi.

Nije ni slutila da će tri dana nakon gotovo 18 tisuća žena, ali i manji broj muškaraca iz regije, na Twitteru podijeliti svoja svjedočanstva pod istim hashtagom te će se sve pretvoriti u još jednu inačicu #metoo pokreta. O tome danas pišu, više manje, svi regionalni mediji.

– Nasilnici nisu neki ljudi iz filmova u majicama ‘bijem ženu’, već to mogu da budu naše komšije, roditelji, prijatelji. Većina nas je doživela neki vid nasilja, mi smo vrlo opipljive, vrlo postojimo i živimo. Nastavili smo sa svojim životom na ovaj ili onaj način, to jeste hrabro, ali je i nehumano što smo normalizovali nasilje do te mere da govorimo: ‘Šta se žališ, to smo sve prošle’, poručila je u izjavi za Zadovoljnu.rs.

‘Radili smo u istoj školi’

Brojne su žene i djevojke podijelile traume koje vuku iz doba djetinjstva, a neka od svjedočanstava nasilja i zlostavljanja dolaze upravo iz škole.

– A još prije prije prije toga, #nisamprijavila jer je normalno da dječaci hvataju devojčice za grudi i dupe, samo ignoriraj, šta, to ionako znači da im se sviđaš. Pa sam se konačno potukla, dobila batine, ukor, ali i poštovanje i najzad mir, napisala je jedna od njih.

Jedna od žena koje su hrabro podijelile svoje traume kaže da ju i dan danas grize savjest što nije prijavila svog napadača jer radi u školi s djecom.

– #NisamPrijavila zato što me je bilo strah i prevelika sramota, a i zato što smo radili u istoj školi. Grize me savjest i poslije 10 godina, jer taj čovjek predaje i dalje djeci, napisala je.

Sve priče koje su na Twitteru podijeljene pod ovim hashtagom možete pogledati ovdje.

nasilje zlostavljanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap