Evo što će biti s cijenom najma stanova nakon epidemije koronavirusa

Epidemija koronavirusa zasigurno će ostaviti brojne posljedice na svjetsku ekonomiju. Neke smo već imali prilike i vidjeti posljednjih mjeseci, poput pada cijena goriva i naglog porasta nezaposlenosti. Radi se o, uglavnom, po većinu ljudi negativnim posljedicama. No, jedna od posljedica koji mnogi priželjkuju jest pada cijena nekretnina, posebice cijena najma. To se očekuje posebno u velikim gradovima poput Zagreba gdje je posljednjih godina najam enormno porastao, a tržište postalo prezasićeno, po mišljenju mnogih, nerealnim očekivanjima. Kontaktirali smo dvije agencije za nekretnine – San i Vertigo nekretnine – a oni su nam pojasnili kako će korona utjecati, i kako je već utjecala, na cijene najma u Zagrebu.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Prosječan čovjek ekonomski od koronavirusa neće ništa dobiti. Naprotiv, mnogi su izgubili poslove, smanjene su im plaće, a poslovi su istrpjeli velike gubitke. No, za prosječnog čovjeka, podstanara, možda ima i nešto pozitivnijih implikacija epidemije – kao, primjerice, očekivan pad cijena nekretnina, uključujući one za najam. Razgovarali smo sa stručnjacima iz dviju agencija za nekretnine, a oni su nam pojasnili kako je cijena najma već s početkom epidemije počela padati.

Cijene najma padale, ali se vratile na staro uslijed dobre epidemiološke situacije

Peđa Kovačević iz Vertigo nekretnina rekao nam je kako od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj bilježe pad cijena najma.

– Od početka ožujka mi u agenciji smo zabilježili pad cijena nekretnina, na svim oglasnim prostorima, Njuškalo, Oglasnik Facebook, kako je epidemiološka situacija u RH bila bolja tako je počela ‘stabilizacija’ cijena, a ukidanjem mjera, povratak na cijene od prije ožujka, čak na nekim lokacijama i do rasta, rekao nam je Kovačević.

Dosta je bitno znati, naglašava Kovačević, da je tržište nekretnina vezano uz gospodarstvo i gospodarske aktivnosti. Do ponovnog rasta cijena najma dovela je, ističe, i činjenica da će država financirati najam stanova ljudima kojima su stanovi oštećeni u potresu.

Sanela Alić iz San nekretnina kaže nam isto. Cijene najma stanova s početkom epidemije pale su u prosjeku oko 20%. To znači da je, pojašnjava, nekretnina čiji je najam inače bio 500 eura mjesečno, bila iznajmljivana za 400 eura. No, cijene su se ponovno vratile na svoje.

– Međutim reaktivacijom gospodarstva, od mjeseca svibnja većina vlasnika su se vratili prvotno definiranim cijenama najma koje će vjerojatno držati do daljnjeg, rekla nam je Alić.

Od rujna pad cijena najma i do 20%

Stručnjaci s kojima smo razgovarali slažu se oko pada cijena najma u rujnu. Kovačević tako ističe da bi cijene, ako se ponuda i dalje bude povećavala, mogle pasti i do 20%.

– Uvijek krajem rujna i početkom listopada kad ponuda nekretnina dostigne vrhunac dođe do određenog pada cijena, dosad je to bilo od 5-10% ovisno o cijeni i/ili lokaciji same nekretnine. Ove godine ponuda nekretnina je svakim danom sve veća, posebno se to primijeti na Njuškalu. Smatram da će doći do pada cijene najma stana, posebno u rujnu i početkom listopada od 10 do 15% a ako se ponuda nekretnina za najam bude povećavala a potražnja bude slabije nego ovih godina tada će doći do daljnjeg pada cijena, moguće u zimskom periodu i do 20%, to sve naravno ovisi o cjelokupnoj situaciji kako na tržištu tako i na gospodarskom planu, kazao nam je Kovačević.

Alić također očekuje pad cijena u odnosu na rujan prošle godine, a značajniji će pad ili rast cijena ovisiti, kaže, o brzini gospodarskog oporavka.

– Naša predviđanja su da će doći do snižavanja cijena najma, ali nakon proteka određenog vremena (nekoliko mjeseci) od reaktivacije kada će se realno moći sagledati tržišna situacija. To bi u praksi značilo da očekujemo nešto niže tržišne cijene najma u rujnu, do 10-tak % u odnosu na prethodnu godinu, zaključuje Alić.

Odgovori