Pretraga

Gdje na maturalac: Rusija

A- A+

Maturalac ili maturalno putovanje je ono za što većina srednjoškolaca živi tijekom trećeg razreda. Izbor je težak, a faktora koji odlučuju je mnogo. bez obzira želite li se kulturno uzdizati ili pak samo dobro provesti s društvom važno se informirati. Zbog toga vam donosimo seriju tekstova Gdje na maturalac. Kraljevska majka Rusija vas čeka.

marvaoguide.com

Zamislite maturalno putovanje od tri tjedna i 8 tisuća kilometara. Od Zagreba do St. Petersburga pa sve do Krima i nazad, putovali su naši roditelji na svom maturalcu.

Izdvojeni članak

Gdje na maturalac: Atena – Grčka

Avantura od 8 tisuća kilometara

U vremenu kada je Europa bila podijeljena hladnim ratom Jugoslavija je imala donekle neutralnu ulogu. Bila je socijalistička država no nije bila unutar Istočnog bloka, koji je bio u sukobu s Zapadom. Ova  situacija je bila odlična za sve zaljubljenike u putovanja. Netko iz Francuske nije mogao ići u Prag ili Krakow, isto kako je stanovnik Moskve teško mogao posjetiti London, ali zato su Jugoslaveni imali sva vrata otvorena.

Ideološki srodna Rusija je tako bila jedna od top destinacija. No, jedan ne može samo tako posjetiti najveću zemlju na svijetu. Najpopularniji aranžman je obuhvaćao putovanje vlakom do St. Petersburga, tadašnjeg Lenjigrada, onda lagano dalje prugom do glavnog grada Moskve i onda nastavak putovanja do poluotoka u Crnom moru, Krima. Sve skupa oko osam tisuća kilometara.

Prijestolnice ruskih kraljeva

St. Petersburg je po nekima najljepši grad Europe. Građen je kao prijestolnica ruskih careve i to se vidi u svakoj ulici. U ogromnim palačama koje krase grad se nalazi i jedan od najvećih muzeja na svijetu, poznati Hermitage.

Ne znamo kakva je situacija bila 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, ali Rusi koji dolaze iz ovih područja na našu obalu su obično razočarani klubskom scenom. To nešto govori o izlascima u ovom predivnom gradu.

Moskvu je teško staviti u jedan paragraf. U vrijeme kada su naši roditelji tumarali Moskvom grad je bio još zanimljiviji.

Centar svjetske moći uz Washington je bio posebno dobar prema našim turistima.

Naime, u vrijeme kada su Rusi živjeli u siromaštvu postojali su specijalizirani dućani za bogate došljake. Teško je to vjerovati, ali u to vrijeme su ljudi iz Hrvatske bili bogataši za neke. Takvi dućani su bili puni najbolje ruske robe, od krznenih šubara i votke, pa do tradicionalnog oružja i poznatih babuški.

Put za veliko društvo

Izdvojeni članak

Gdje na maturalac: Tunis

Na kraju priče bi cijela kompozicija krenula put Krima. Tradicionalno odmaralište ruskih careva je nudilo savršen predah na suncu, nakon hladnog sjevera Lenjigrada.

Uz sve što su mogli maturanti doživjeti i vidjeti, vjerojatno je bilo i posebno iskustvo vožnja ruskom željeznicom. Svako tko se vozio vlakom na malo duže relacije zna koliko je on savršen za velika društva.

Ta vremena su iza nas kao da su bila prije dvjesto, a ne 50-tak godina. Ipak, nitko ne brani da se proba nešto slično, pa makar i u vlastitom aranžmanu.

Copy link
Powered by Social Snap