Pretraga

Glunčićeva isprika je prihvaćena, a za diskriminatornu izjavu nema kazne

A- A+

Gostujući na N1 televiziji pred deset, državni tajnik Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić za poražavajuće rezultate PISA testa okrivio je djecu s posebnim potrebama i nacionalnih manjina. Nakon burne medijske reakcije, zbog svoje nepromišljene izjave Glunčić se ispričao, a samo Ministarstvo o nastaloj situaciji nije imalo nikakav stav. Održala se i dugoočekivana rasprava Odbora za odgoj i obrazovanja, a umjesto kazne, na istoj je samo prihvaćena Glunčićeva isprika javnosti.

Screenshot

Izdvojeni članak

Državni tajnik Glunčić uhvaćen u neznanju, laži i upitnom moralnom stavu

Nakon što je nekoliko puta odbio kao točku dnevnog reda uvrstiti raspravu o diskriminatornoj Glunčićevoj izjavi, predsjednik Odbora za odgoj i obrazovanje Andro Krstulović Opara obećao je to učiniti na prvoj sljedećoj sjednici.

– Izjava državnog tajnika Glunčića je bila nedopustiva i omalovažavajuća i zaslužuje osudu od svakog odgovornog čovjeka. Državni dužnosnici moraju biti svjesni posljedica izgovorene riječi. Stoga se nadam da će o izjavi državnog tajnika Glunčića saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, kojem sam na čelu, raspravljati već na sljedećoj sjednici, kazao je Krstulović Opara.

Odbor se sastao danas, i kao što je Krstulović Opara i obećao, točka rasprave bila je Glunčićeva sporna izjava.

Izdvojeni članak

Javio se prvi HDZ-ovac koji misli da su izjave državnog tajnika Glunčića sramotne

– Vaša izjava nije samo djelovala kao diskriminacija, ona je bila diskriminacija. Što prije to shvatite, to bolje za sve. Dvojim oko toga da to nije bio vaš stav, mislim da ste rekli upravo ono što ste mislili. Za ovaj propust krivite druge koji rade u Ministarstvu ili nekoga drugoga tko vas je krivo informirao. Ne znam zašto nemate osjećaja, da kada vam netko da takvu informaciju, da u nju posumnjate. Vaša isprika je u redu, ali mi nije uvjerljiva, kazala je Sabina Glasovac, prenosi N1.

Gunčić je u svoju obranu kazao kako PISA i nije njegovo područje djelovanja, te se osvrnuo i na kurikularnu reformu za koju je rekao da nije zaustavljena te da se takvim izjavama šalje kriva poruka.
Krstulović Opara iznio je prijedlog zaključka sjednice kojim je prihvaćena Glunčićeva isprika.

– Odbor prima na znanje izvješće Matka Glunčića o rezultatima hrvatskih učenika na PISA-i te prima njegovu ispriku te poziva ministarstvo da u svojem radu posebnu brigu posveti i antidiskriminacijskoj politici, kazao je Krstulović Opara, prenosi N1.

Iako je u ime zastupnika SDP-a Mirando Mrsić je predložio zaključak u kojem osuđuju izjave Matka Glunčića i pozivaju Ministarstvo da ga razriješi dužnosti, taj zaključak nije prihvaćen, pa je tako Glunčićeva izjava prošla nekažnjeno.