Pretraga

Javio se prvi HDZ-ovac koji misli da su izjave državnog tajnika Glunčića sramotne

A- A+

Mediji su ovoga tjedna masovno prenosili diskriminatornu izjavu državnog tajnika Matka Glunčića, koji je za poražavajuće rezultate PISA testa okrivio djecu s posebnim potrebama i nacionalnih manjina. Zbog svoje nepromišljene izjave Glunčić se ispričao, a nadležno Ministarstvo nema nikakav stav o istoj. Stoga su sve oči bile uprte u Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, čiji je predsjednik Andro Krstulović Opara (HDZ) već dva puta odbio uvrstiti tu temu u dnevni red, pod izlikom da Odbor nije meritorno tijelo za raspravu na tu temu. Jučer mijenja mišljenje, te je na svojoj Facebook stranici objavio kako se nada da će se o temi raspravljati već na sljedećoj sjednici.

Screenshot: Facebook|Hrvatska uživo

U javnosti je ovoga tjedna veliku buru izazvala izjava državnog tajnika Matka Glunčića koji je za rezultate PISA testiranja okrivio učenike pripadnike nacionalnih manjina i učenike s teškoćama u razvoju. Osim što je ta izjava diskriminatorna, ona je u potpunosti netočna jer ti učenici u istraživanju nisu ni sudjelovali. Glunčić se kasnije ispričao zbog ‘nespretnog izražavanja’, ali ne i zbog nestručnosti.

Izdvojeni članak

Glunčić i Barišić bili spremni za raspravu na odboru, ali HDZ bojkotirao

Dvije sjednice, dvije svađe s istom temom

Ministarstvo o toj kontroverznoj izjavi nije imalo nikakav stav, ali se očekivala rasprava sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, održanoj dva nakon kontroverzne izjave. Na sjednici je sudjelovao čak i ministar obrazovanja, ali predsjednik Andro Krstulović Opara odbio je raspravljati o toj temi, kazavši kako Odbor nije meritorno tijelo za raspravu o djelovanju državnog tajnika iz resora znanosti i obrazovanja.
Istu tu sjednicu su napustili i time srušili kvorum svi SDP-ovci koji su članovi tog Odbora, Klub zastupnika nacionalnih manjina, Klub zastupnika SDSS-a i Klub zastupnika Živog zida.

Nova sjednica Odbora održana je jučer, a na njoj ponovno izbija svađa. Iako je trećina članova Odbora tražila da se u dnevni red uvrsti rasprava o izjavi Matka Glunčića, predsjednik Odbora za znanost Krstulović Opara to je još jednom odbio.

– Ako vi mene uspijete uvjeriti da u nekom od tih nacionalnih dokumenata koje je donio Hrvatski sabor piše da se djeca nacionalnih manjina ili djeca s teškoćama u razvoju, odnosno s posebnim potrebama smiju diskriminirati po te dvije osnove, onda ću se ja moći složiti s vama da ta tema i sramotan postupak državnog tajnika nije u djelokrugu ovoga odbora, kazala je na početku sjednice potpredsjednica Odbora, SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac.

Izdvojeni članak

Ministarstvo obrazovanja kratko se očitovalo o skandaloznim izjavama Matka Glunčića

Krstulović Opara okreće ploču

Riječ je nakon nje pokušao preuzeti Krstulović Opara, koji je tvrdio da je ponudio opoziciji kolegijalni odnos, odnosno raspravu te da je opozicija to odbila.

Nakon toga Glasovac mu je pet puta ponovila kako laže.
Na sjednici nije raspravljena niti jedna točka, već je kako piše N1, ista odgođena do 22. ili 23. prosinca i o njoj će se raspravljati o imenovanju novih članova u Nacionalnom vijeću za znanost i visoko obrazovanje.

Da bi jedna od tema mogla biti i rasprava o Glunčićevoj izjavi, da se naslutiti iz Facebook objave Andre Krstulovića Opare, koji je odjednom okrenuo ploču – iako je tvrdio da Odbor nije meritorno tijelo za tu raspravu, sada izražava nadu da će već na sljedećoj sjednici isto tijelo raspravljati na tu temu.

– Izjava državnog tajnika Glunčića je bila nedopustiva i omalovažavajuća i zaslužuje osudu od svakog odgovornog čovjeka. Državni dužnosnici moraju biti svjesni posljedica izgovorene riječi. Stoga se nadam da će o izjavi državnog tajnika Glunčića saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, kojem sam na čelu, raspravljati već na sljedećoj sjednici. Naravno, to će tako biti ukoliko oporba bude napustila taktiku opetovanja današnjeg showa koja je puki spin i populizam, a kojem je posljedica po drugi put opstrukcija izbora članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Očito je da nekima nije do funkcioniranja krovnog tijela hrvatske znanosti. Apeliram stoga na odgovornost i profesionalnost svih članova Odbora, koji uostalom upravo zbog toga i postoji, piše Krstulović Opara.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap