Jedan od najstarijih fakulteta u Hrvatskoj obilježio je 120 godina djelovanja

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak je obilježio 120 godina svog djelovanja. Održana je svečana akademija koja je okupila mnogobrojne visoke uzvanike, znanstvenike i suradnike, studente i djelatnike. Osim toga, u petak se povodom obljetnice održalo i međunarodno znanstveno savjetovanje.

Foto: PR Media Val

Šumarski fakultet u Zagrebu jedan je od najstarijih fakulteta u Hrvatskoj, a u četvrtak je svečanom akademijom obilježio 120 godina djelovanja. U svom govoru dekan fakulteta Tibor Pentek istaknuo je važnost ove ustanove za visoko obrazovanje.

[FOTO] Svevremenska opomena A. B. Šimića osvanula na dojmljivom grafitu uz Šumarski fakultet

– Šumarski fakultet jedan je od najstarijih fakulteta u Hrvatskoj i od svojih početaka daje nemjerljiv doprinos razvoju šumarske i drvno-tehnološke struke. Naš je fakultet nepresušan izvor visokoobrazovanih šumarskih i drvno-tehnoloških stručnjaka, konkurentnih ne samo na tržištu rada Republike Hrvatske, već i Europske unije, čime daje izniman doprinos gospodarstvu Hrvatske, ali i razvoju društva u cjelini. Realizacija brojnih znanstvenih i stručnih projekata, održavanje mnogih stručnih skupova te plodonosna izdavačka djelatnost koja obuhvaća znanstvene časopise, sveučilišne udžbenike, priručnike, monografije, brošure, autorske knjige i zbornike radova samo su dio aktivnosti u kojima sudjeluju naši profesori, docenti, predavači, suradnici i studenti. Svima njima, sadašnjim, bivšim i budućim studentima i djelatnicima, čestitam ovu veliku obljetnicu i veselim se novim uspjesima koji su pred nama, rekao je Pentek. 

Šume i šumska zemljišta dobra su od iznimnog interesa za Republiku Hrvatsku te su zaštićena i Ustavom Republike Hrvatske. Rasprostiru se na oko 2.700.000 hektara, što čini oko 47 posto ukupne kopnene površine države. Šume u Hrvatskoj odlikuje velika biološka raznolikost, a 95 posto naših šuma prirodnog je porijekla.

Šume su posebno važne u ruralnim područjima Hrvatske jer osiguravaju mogućnost zapošljavanja u šumarstvu i drvnoj industriji, što može pozitivno utjecati na smanjenje trenda depopulacije ruralnih područja. Šumarstvo i drvna industrija, naime, zapošljavaju oko 45.000 ljudi.

Šumarski fakultet u Zagrebu do danas je završilo više od 7.500 diplomiranih inženjera, odnosno magistara inženjera šumarstva i magistara inženjera drvne tehnologije, obranjeno je oko 400 magistarskih i specijalističkih radova i oko 250 doktorskih radova.

Trenutni na svim studijima studira oko 800 studenata na dvama odsjecima, Šumarskom i Drvno-tehnološkom. Fakultet obuhvaća 6 Zavoda na Šumarskom te 5 Zavoda na Drvno-tehnološkom odsjeku, ima i 21 laboratorij od čega su dva akreditirana, kao i šumski vrt, arboretum i rasadnik ukupne površine 7 hektara.

Uz svečanu akademiju, u okviru proslave obljetnice održalo se i međunarodno znanstveno savjetovanje koje je u petak okupilo brojne domaće i strane stručnjake i znanstvenike u raspravama i radionicama pod zajedničkom temom „Položaj i perspektiva šumarstva i drvne tehnologije u 21. stoljeću“.

Odgovori