Pretraga

Iako sve više država legalizira neku vrstu upotrebe marihuane, klinci sve manje puše

Protivnici legalizacije ili dekriminalizacije marihuane kao argument za svoje stajalište često koriste pretpostavku da bi u slučaju manje restriktivnih zakona o marihuani ona bila dostupnija maloljetnicima i da bi došlo do porasta korištenja kod mladih. Iskustvo SAD-a govori upravno suprotno.

foto: tanjil ahmed / Flickr

Iako konzumacija marihuane kod Amerikanaca u cijelosti raste, mladi Amerikaci travu puše manje nego prije, piše Huffington post. 

Ovakvi podaci posebno su zanimljivi u kontekstu trenda dekriminalizacije, odnosno legalizacije medicinske marihuane u mnogim državama SAD-a. Protivnici legalizacije svoja su stajališta argumentirali strahom od zlouporabe marihuane od strane mladih, no čini se kako su bili u krivu.

Podatke o konzumacije marihuane kod mladih Amerikanaca donijela je studija državne agencije Substance Abuse and Mental Health Services Administration, koja je pratila korištenje marihuane kod građana u dobi od 12 nadalje u razdoblju od 2002 do 2014. Iako je broj odraslih osoba koji koriste marihuane u danom periodu bitno narastao, broj tinejdžera koji koriste ili zloupotrebljavaju drogu je pao.

U periodu u kojem je studija provedena više od tucet saveznih država odbacilo je prohibiciju marihuane u nekom obliku, bilo kroz dekriminalizaciju, bilo kroz legalizaciju medicinske marihuane.

Marihuana je daleko najkorištenija droga u SAD-u. Gotovo polovica stanovništva (47%) u jednom je trenutku svog života koristila marihuanu. U 12 godina koliko je trajala studija, broj uživatelja marihuane porastao je u svim dobnim skupinama, osim u onoj između 12 i 17 godina.

Studija se bavila i istraživanjem stavova građana. Iako je stav o tome kako je marihuana opasna pao, i sve više mladih misli da je sasvim sigurno uživati marihuanu jednom ili dva puta tjedno, zabilježe je veliki porast u stavu da je do marihuane teško doći. 

Ukratko, mladi misle da je marihuana sasvim ok, ali i da je ne mogu tako lako nabaviti, s obzirom da njenu distribuciju, barem dijelom, kontrolira država. Naravno, ovdje se ne radi o tome da je marihuana stvarno teže dostupna, nego da mladi imaju percepciju da je teško mogu nabaviti.

Iako sve više država legalizira neku vrstu upotrebe marihuane, klinci sve manje puše
Share via
Copy link
Powered by Social Snap