Pretraga

Iako sve više država legalizira neku vrstu upotrebe marihuane, klinci sve manje puše

A- A+

Protivnici legalizacije ili dekriminalizacije marihuane kao argument za svoje stajalište često koriste pretpostavku da bi u slučaju manje restriktivnih zakona o marihuani ona bila dostupnija maloljetnicima i da bi došlo do porasta korištenja kod mladih. Iskustvo SAD-a govori upravno suprotno.

foto: tanjil ahmed / Flickr

Iako konzumacija marihuane kod Amerikanaca u cijelosti raste, mladi Amerikaci travu puše manje nego prije, piše Huffington post. 

Ovakvi podaci posebno su zanimljivi u kontekstu trenda dekriminalizacije, odnosno legalizacije medicinske marihuane u mnogim državama SAD-a. Protivnici legalizacije svoja su stajališta argumentirali strahom od zlouporabe marihuane od strane mladih, no čini se kako su bili u krivu.

Podatke o konzumacije marihuane kod mladih Amerikanaca donijela je studija državne agencije Substance Abuse and Mental Health Services Administration, koja je pratila korištenje marihuane kod građana u dobi od 12 nadalje u razdoblju od 2002 do 2014. Iako je broj odraslih osoba koji koriste marihuane u danom periodu bitno narastao, broj tinejdžera koji koriste ili zloupotrebljavaju drogu je pao.

U periodu u kojem je studija provedena više od tucet saveznih država odbacilo je prohibiciju marihuane u nekom obliku, bilo kroz dekriminalizaciju, bilo kroz legalizaciju medicinske marihuane.

Marihuana je daleko najkorištenija droga u SAD-u. Gotovo polovica stanovništva (47%) u jednom je trenutku svog života koristila marihuanu. U 12 godina koliko je trajala studija, broj uživatelja marihuane porastao je u svim dobnim skupinama, osim u onoj između 12 i 17 godina.

Studija se bavila i istraživanjem stavova građana. Iako je stav o tome kako je marihuana opasna pao, i sve više mladih misli da je sasvim sigurno uživati marihuanu jednom ili dva puta tjedno, zabilježe je veliki porast u stavu da je do marihuane teško doći. 

Ukratko, mladi misle da je marihuana sasvim ok, ali i da je ne mogu tako lako nabaviti, s obzirom da njenu distribuciju, barem dijelom, kontrolira država. Naravno, ovdje se ne radi o tome da je marihuana stvarno teže dostupna, nego da mladi imaju percepciju da je teško mogu nabaviti.

Copy link
Powered by Social Snap