Pretraga

Kakav uspjeh: Čak tri naše učenice osvojile medalje na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke

A- A+

Još jedan veliki uspjeh naših školaraca na velikim natjecanjima – čak tri naše učenice osvojile su medalje na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke. konkurencija je bila velika, na natjecanju su nastupile čak 163 učenice iz 27 europskih i 18 gostujućih zemalja.

Sara Lazarušić, Iva Tadić, Martina Licul i Lara Semeš | foto: Hrvatski savez informatičara

Za novi uspjeh naših školaraca na međunarodnim natjecanjima ovoga su se puta pobrinule naše informatičarke. Na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke, čiji je organizator ove godine bila Turska, osvojile su čak tri medalje.

Tri naše predstavnice osvojile su medalje

Kako su izvijestili ih Hrvatskog saveza informatičara, srebrnu medalju osvojila je Lara Semeš učenica XV. gimnazije Zagreb (MIOC), a brončane medalje Sara Lazarušić, također iz MIOC-a i Iva Tadić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina Zagreb, a uz njih nastupila je i Martina Licul iz Gimnazije Pula. S time da treba naglasiti da su se Sara i Martina na natjecanje kvalificirale kao učenice, a sada su već studentice Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Stručni voditelj reprezentacije bio je Patrick Pavić, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa Krešimir Malnar

– Značajno manje žena nego muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje se na studiranje ili rad u sektoru računarstva. Razlika u broju ženskih i muških natjecatelja očita je i na informatičkim natjecanjima, pa je na razini Europe prošle godine pokrenuta inicijativa organizacije natjecanja za djevojke kojim bi se potaknuo interes za računarstvo kod djevojaka. Iz te ideje nastalo je ovo natjecanje čiju je prvu organizaciju preuzela Švicarska, a ove godine je ovo natjecanje organizirala Turska gdje su nastupile 163 natjecateljice iz 27 europskih i 18 gostujućih zemalja, navode u priopćenju iz Hrvatskog saveza informatičara.

Izdvojeni članak

Naši učenici osvojili čak tri medalje, zlato i dvije bronce na europskoj informatičkoj olimpijadi

Osam zadataka kroz dva dana

Sara, Lara, Iva i Martina svoje su mjesto u reprezentaciji izborile kroz sudjelovanje na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici, Državnom natjecanju iz informatike i izbornim kvalifikacijama za EGOI.

Na Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke, učenice su rješavale osam problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskom jeziku C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice do 20 godina starosti i dva voditelja, piše u priopćenju Hrvatskog saveza informatičara, koji je i organizator nastupa te stručnih priprema. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.


Portal srednja.hr nedavno je predstavio Alumni projekt.alumni projekt Alumni dio portala je popis svih dobitnika Oskara znanja, državne nagrade koja se dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Riječ je o projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara, a partner tog projekta je Hrvatska zajednica županija.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap