Pretraga

Mali Estonci će učiti o programiranju i mobilnim aplikacijama od prvog razreda

A- A+

Estonska zaklada Tiger Leap lansirala je program upoznavanja djece od prvog do dvanaestog razreda s programiranjem i mobilnim aplikacijama. Sredstva i materijali su već odavno osigurana, a profesori se intenzivno obučavaju od rujna prošle godine, piše portal ubuntulife.net. Ovaj projekt bi, ukoliko se pokaže uspješan, mogao lansirati Estoniju kao predvodnika tranzicijskih zemalja u IT sektoru.

Estonija je tijekom ove školske godine počela raditi na uvođenju ProgeTiiger, novog naprednog informatičkog obrazovnog programa u sustav. Vodeći se činjenicom da tržište rada traži sve više programera ova baltička zemlja je u suradnji sa zakladom Tiger Leap odlučila djecu u osnovnoj školi od prvog do dvanaestog razreda upoznavati s izradom mobilnih aplikacija te programiranjem. Za početak će to biti pilot program, no narednih godina bi trebala postati uobičajna praksa u svim školama.

Tijekom rujna prošle godine su obrazovne strukture u suradnji sa spomenutom zakladom počeli obučavati profesore kako bi adekvatno znanje mogli prenositi učenicima, a sredstva potrebna za provođenje ove inovativne ideje već su neko vrijeme osigurana. Ukoliko se ovaj projekt pokaže uspješnim Estonija bi mogla napraviti značajan pomak u razvoju IT tehnologije u odnosu na druge tranzicijske europske države.

Neke će začuditi da su upravo Estonci prvi koji su se sjetili uvođenja napredne informatike u niže razrede osnovne škole. No ova je zemlja već godinama snažno orjentirana na IT sektor te ima jednu od najbržih internetskih veza na svijetu, a i domovina je Skypea te je razumljivo da svoje napore ulaže kako bi se afirmirala u tom području.

Mali Estonci će učiti o programiranju i mobilnim aplikacijama od prvog razreda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap