Pretraga

Ministrica Divjak smjenjuje ravnatelja u čijoj je školi učenica žigosana

A- A+

Nakon što je školski odbor odbio razriješiti ravnatelja Jozu Dragića u čijoj je školi učenica žigosana slovom ‘U’, postupak za razrješenje pokrenut će sama ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak. Naime, bez obzira na zakonski ministrica ima pravo smijeniti ravnatelja ako smatra da za to postoji opravdan razlog.

Screenshot: N1; HRT

Ravnatelj Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, Jozo Dragić ipak će snositi posljedice zbog slučaja u kojemu je jedan učenik kolegici upaljačem žigosao slovo ‘U’ na ruku.

Postupak za razrješenje pokreće se već danas

Izdvojeni članak

Poznata sudbina ravnatelja škole u kojoj je učenica žigosana slovom ‘U’

Iako ga je školski odbor jednoglasno odbio smijeniti na prijedlog prosvjetne inspekcije, postupak za razrješenje danas pokreće sama ministrica Blaženka Divjak.

Nakon što je policija podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu za mladež protiv učenika koji je prošlog mjeseca nanio tjelesne ozljede kolegici u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi, ovaj slučaj još uvijek nije zaključen. Prema informacijama koje je prosvjetna inspektorica dobila od škole, Školski odbor je jednoglasnom odlukom odbio prijedlog o razrješenju ravnatelja, usprkos nalazima prosvjetne inspekcije koji su ukazali na nedvojbene propuste u radu ravnatelja. Zato ću danas pokrenuti postupak za razrješenje ravnatelja, poručuje Divjak.

‘Svatko treba preuzeti dio odgovornosti za rješavanje nasilja’

Dodaje, borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva, a u njoj trebaju sudjelovati prvenstveno škole, odnosno ravnatelji, zatim osnivači, a na koncu i samo Ministarstvo, te dati sve od sebe kako bi se iskorijenilo nasilje u učionicama koje ‘ne možemo i ne smijemo relativizirati i ignorirati’.

Izdvojeni članak

Ravnatelj o žigosanju učenice: ‘To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača’

– Svatko treba preuzeti dio odgovornosti za rješavanje nasilja u društvu koje počinje prevencijom vršnjačkog nasilja u školama, zaključuje Divjak.

Podsjetimo, sredinom veljače jedan je učenik prvog razreda Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar užarenim metalnim dijelom upaljača svojoj kolegici na ruku žigosao slovo ‘U’, a isto je učinio i još jednom učeniku. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja na 15-godišnjakom, prema maloljetniku je nadležnom državnom odvjetništvu za mladež podnesena kaznena prijava zbog tjelesne ozljede. Ravnatelj škole Jozo Dragić izjavio je kako nije riječ o prevelikom incidentu te kako je ‘to obična dječja igra, samo prislanjanje vrućeg upaljača’. Pojavu ovakvih incidenata pokušao je opravdati sve većim brojem učenika koji školu upisuju po individualiziranom programu.

 

Copy link
Powered by Social Snap