Pretraga

Na jednom mjestu možete doznati koliko je posto šanse da se zaposlite sa svojim zanimanjem

A- A+

Oko 137 tisuća osoba u Hrvatskoj trenutno je nezaposleno, pokazuju to trenutni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ako ste među onima koji razmišljaju o promjeni posla, nezaposleni ste i tražite posao ili završavate srednju odnosno faks, na stranicama HZZ-a postoji aplikacija koja će vam reći koliko je posto šanse da se zaposlite u sljedećih 12 mjeseci.

Foto: srednja.hr

Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nedavno je postala dostupna aplikacija ‘Moja zapošljivost’. Uz pomoć nje moguće je izračunati kolika je vjerojatnost u postocima da ćete se zaposliti unutar godinu dana.

Izdvojeni članak

Vrtoglavo porastao broj korisnika potpore za samozapošljavanje: Velika izmjena u toj mjeri za 2020. godinu

– Vjerojatnost zapošljavanja se računa pod pretpostavkom ulaska u evidenciju nezaposlenih. Ako niste prijavljeni u evidenciju nezaposlenih osoba, u izborniku ‘Ulazak u evidenciju iz’ odaberite opciju koja odgovara Vašem trenutnom statusu (u tom slučaju, rezultate možete tumačiti kao procijenjene šanse zapošljavanja kad biste se u ovom trenutku prijavili na Zavod). Promjena jednog od ponuđenih obilježja može imati utjecaj na vjerojatnost Vašeg zapošljavanja. Provjerite što se događa ukoliko se promijeni zanimanje, razina obrazovanja, radno iskustvo ili neko drugo obilježje, stoji u opisu aplikacije.

Nakon što ju otvorite, potrebno je unijeti neke podatke o sebi, između ostaloga, gdje stanujete, dob i spol, razinu i područje obrazovanja, imate li djecu ili neka prava prema Zakonu o braniteljima. Nakon što unesete sve tražene podatke, prikazuje vam se procijenjena vjerojatnost zapošljavanja unutar 12 mjeseci, kao i usporedba s prosjekom na razini Hrvatske.

– Rezultat vjerojatnosti zapošljavanja dobiven je temeljem podataka koje Zavod vodi o Vama ili temeljem podataka unesenih kroz upitnik. Najznačajniji pokazatelji prilikom izračuna vjerojatnosti zapošljavanja su radno iskustvo, razina završenog obrazovanja, područje obrazovanja, povijest nezaposlenosti i razlog prestanka rada. Što je prikazani postotak u plavom stupcu viši to je vjerojatnost Vašeg zapošljavanja veća, stoji u pojašnjenju.

Također, unutar same aplikacije prikazani su i čimbenici koji utječu na zapošljavanje, a utjecaj čimbenika može biti pozitivan (kazaljka na zelenom polju), srednje otežavajući (kazaljka na žutom polju) te visoko otežavajući (kazaljka na crvenom polju), pri čemu visoko otežavajući čimbenici imaju najnegativniji procijenjeni utjecaj na zapošljivost.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap