Pretraga

Središnji ured ove godine neće dodjeljivati jednokratnu subvenciju za studente podstanare: Evo zašto

A- A+

Središnji državni ured za demografiju i mlade usred prošle akademske godine uveo je jednokratnu subvenciju od 248 eura za studente podstanare koji nisu dobili studentski dom. Potpisali su ugovore s četiri županije i zagrebačkim SC-om te tako dali subvencije studentima. Ove godine, potvrdili su nam, te jednokratne subvencije neće biti jer su sredstva namijenili za subvenciju studentima podstanarima koju daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

euri i centi

Novac | foto: srednja.hr

Prošle akademske godine Središnji državni ured za demografiju i mlade davao je studentima jednokratnu subvenciju za smještaj kod privatnih stanodavaca, a tu praksu neće nastaviti. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove je godine povećalo subvenciju studentima koji žive u privatnim smještajima, odnosno stanovima. Ona sada iznosi 60 eura, a povećan je i obuhvat studenata koji ju može dobiti. Prethodnih godina ta se subvencija dodjeljivala u gradovima u kojima nema dovoljan postotak broja mjesta u domovima od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 26,40 eura.

Mladi SDP-ovci jednokratnu subvenciju opisali su kao smiješnu i sramotnu

Studentski centar u Zagrebu objavio je natječaj za navedenu subvenciju i studenti se mogu prijaviti do 13. studenog, a može ju dobiti 1.275 studenata. Ovdje možete pogledati koji će još gradovi dodjeljivati ovu subvenciju. No, treba podsjetiti da je usred prošle akademske godine Središnji državni ured za demografiju i mlade uveo jednokratnu subvenciju za studente podstanare od 248,86 eura, što bi na mjesečnoj razini bilo 20-ak eura. Mogli su je dobiti redoviti studenti koji su na natječaju za studentski dom ispunjavali sve potrebne uvjete, ali zbog nedostatka kapaciteta nisu ostvarili pravo na smještaj.

Najavljivalo se da će subvenciju dobiti 2.206 redovnih studenata, a mjeru su odmah kritizirali mladi SDP-ovci. Rekli su da je iznos smiješan i sramotan te da se HDZ ponaša maćehinski prema studentima. Naveli su da premijer s 20 eura možda može Ursuli von der Leyen platiti kavu, ali stan u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru – ne. Ovu subvenciju, rekli su nam iz Središnjeg ureda, na kraju je dobilo 1.084 studenata. Primjerice, u Zagrebu se na natječaj ukupno odazvalo 414 studenata, a uvjete je zadovoljilo njih 288.

Izdvojeni članak
stanarina_subvencija

Studentima u Zagrebu dijele se subvencije za smještaj u stanovima, evo kako do 60 eura mjesečno

Središnji ured ove je godine za subvencije osigurao više od pola milijuna eura

– Središnji državni ured za demografiju i mlade prošle akademske godine sklopio je ugovore s četiri županije, Splitsko-dalmatinskom, Primorsko-goranskom, Istarskom, Varaždinskom te Studentskim centrom Zagreb za provedbu mjere. Bilo je osigurano 269.764,24 eura iz državnog proračuna. Središnji državni ured za demografiju i mlade odlučio je za novu akademsku godinu ići u nadogradnju ove mjere, s mjesečnom subvencijom i većim novčanim iznosom. S tim ciljem, 14. srpnja 2023. sklopljen je sporazum s Ministarstvom znanosti i obrazovanja za akademsku godinu 2023./24. kojim je definirano povećanje iznosa mjesečne subvencije i povećanje obuhvata broja studenata, kazali su nam iz Središnjeg ureda.

Dakle, ove godine jednokratna subvencija ‘povezana’ je sa subvencijom Ministarstva kako bi bila većeg iznosa i kako bi ju moglo dobiti više studenata. Središnji državni ured za to je osigurao 530.891,00 eura, dok su ostatak sredstva od Ministarstva znanosti i obrazovanja.