Pretraga

Može li sramotnije od ovoga: Traži studente koji bi radili 54 sata tjedno i to za satnicu koja vrijeđa inteligenciju

A- A+

Nedavno smo pisali o tome kakve je osude doživio jedan poslodavac kada je na stranicama Studentskog centra u Osijeku objavio oglas kojime potražuje studenta koji bi radio kao konobar. Nudio je za to satnicu od 15 kuna, tri kune nižu od preporučene cjenikom tog student servisa. No, da ima i manje besramnijih od osječkog poslodavca, uvjerili su se studenti jučer, kada je jedan takav objavio oglas sa satnicom od, pazite ovo – 12 kuna.

Foto i obrada: Srednja.hr/screenshot oglasa: Facebook grupa ‘Tražim/nudim studentski posao

Osim na službenim stranicama student servisa, studenti posao često potražuju u Facebook grupi s preko 100 tisuća članova – ‘Tražim/nudim studentski posao’. I dok su oglasi uglavnom slični onima kakvi se nalaze na stranicama servisa i poštuju preporuke o satnicama navedenima u cjenicima studentskih centara, moguće je naići i na ponekog ‘specijalca’ čiji oglas, blago rečeno, iskače iz okvira. Poput onoga od jučer, u kojemu poslodavac potražuje studenta koji će raditi za 12 kuna po satu i to 54 sata u tjednu, odnosno 9 sati dnevno.

Izdvojeni članak

Studenti poludili zbog sramotnog oglasa za posao koji je objavio Studentski centar Osijek

Napomenimo kako je preporuka zagrebačkog SC-a da satnica za rad u prodavaonicama za osam sati dnevno iznosi 16, odnosno za četiri sata 18 kuna. Prema istom cjeniku, SC Zagreb, iz nepoznatog razloga, preporučuje da satnica za rad na kiosku iznosi 14 kuna.

Sporni oglas sa satnicom od 12 kuna ubrzo je uklonjen iz grupe, no reakcija studenata na njega nije izostala. Za čudo, bilo je više  onih koji poslodavca za ovaj potez uopće ne krive. I dok je jedna studentica ustvrdila da za te novce ‘žene iz Slavonije dolaze raditi sezonu u Dalmaciji’, drugi tvrda da je ‘bolje i 12 kuna nego biti gladan’. Treći, pak, smatraju da minimalne satnice određuju oni koji na ovakve poslove pristaju.

– Ma mi studenti ponižavamo sami sebe. Ja znam iz vlastitog iskustva. 11kn/sat mi ispao, puno radno vrijeme, konobarenje. Nikad više ispod 20. Ali eto, išla sam jer bolje išta nego ništa… na žalost, komentirala je jedna studentica.

Samovolji ovakvih poslodavaca i preporukama student servisa mogao bi na kraj stati Zakon o obavljanju studentskih poslova. Njime se preporučuje minimalna satnica koja je usklađena s prosječnom plaćom, a u trenutnim okolnostima iznosila bi 20 kuna. No, iako u nacrtu tog Zakona stoji da stupa na snagu 1. siječnja 2018., taj rok bio je samo lažno obećanje brojnim studentima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap