Pretraga

‘Mrsićeva garancija’: Mladi će do posla u roku od četiri mjeseca

A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić u pristnosti premijera Milanovića potpisali su u četvrtak sporazum o suradnji u provedbi novih mjera aktivne politike zapošljavanja mladih osoba. ‘Garancija za mlade’ trebala bi riješiti ključan problem hrvatskog društva. Program koji se provodi već više od godinu dana, od 2015. propisuje da svaka mlada osoba, nakon završetka svog školovanja, mora pronaći posao ili nastaviti s obrazovanjem u roku od četiri mjeseca.

foto: srednja.hr

Provedba novih mjera aktivne politike zapošljava mladih osoba najavljena je već početkom ove godine, a u četvrtak su Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić potpisali sporazum o suradnji na provedbi programa ‘Garancija za mlade’.

Prema pisanju portala poslovni.hr ova mjera mladima garantira zapošljavanje, pripravništvo, naukovanje ili daljnje obrazovanje u roku od četiri mjeseca po završetku školovanja.

Izdvojeni članak

Počele nove mjere aktivne politike zapošljavanja mladih

Mlade osobe su jedna od najugroženijih skupina u Hrvatskoj

Kako bi dao na važnosti ovom događaju potpisivanju je nazočio i premijer Zoran Milanović te je najavio kako će ova mjera, ali i sporazum MRMS-a i HUP-pridonijeti popravljanju slike nezaposlenosti među osoba između 15 i 25 godina, jednoj od najugroženijih skupina iz koje je trenutno nezaposleno oko 50 tisuća osoba.

– Od prvog dana mandata ova je Vlada svjesna problema nezaposlenosti mladih i stoga smo napravili niz mjera koje se već provode. No, uz sve mjere stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj je previsoka i to je ključni problem koji pokušavamo riješiti, izjavio je premijer Milanović.

Izdvojeni članak

Garancija za mlade: Mrsić obećava poslove u roku od pola godine, mladi mu ne vjeruju

Preko stručnog osposobljavanja zaposleno 37 tisuća mladih

Nakon što je Vlada RH zbog pogreške prošle godine propustila osigurati novce iz europskih fondova ove je bila puno opreznija pa je za 2015. osigurala ukupno 1,2 milijarde kuna, od čega polovica dolazi iz državnog proračuna, a druga od poticaja Europske unije pa bi se dodatnim novcem trebalo pokriti i povećanje naknade za stručno osposobljavanje.

Ministar Mirando Mrsić upravo je tu mjeru bez zasnivanja radnog odnosa izdvojio kao najefikasniju. U okviru stručnog osposobljavanja dosad je zaposleno 37 tisuća mladih te je nakon godinu dana prakse zaposleno njih 60 posto, piše poslovni.hr

– Radi se o dubokim reformskim mjerama, pogotovo u strukovnom obrazovanju, za čiju provedbu treba puno napora i suradnje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, HUP-a, sindikata i Vlade, smatra Mrsić.

Izdvojeni članak

Kvalitetnom idejom i poslovnim planom ostvarite 25 tisuća kuna poticaja

‘Problem nezaposlenosti mladih traži hitno i sveobuhvatno rješenje’

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić vrlo bitnim ocijenio je informiranje poslodavaca o načinima i
mogućnostima korištenja svih mjera za zapošljavanje mladih, kao i mjera
na poticanje samozapošljavanja u obrtu ili trgovačkom društvu te je izdvojio kako je za povećanje zapošljavanja mladih važno uskladiti obrazovni sustav s realnim potrebama tržišta.

– U HUP-u smo svjesni da je Hrvatska u samom vrhu europskih zemalja
po stopi nezaposlenosti među mladima i taj problem traži hitno i
sveobuhvatno rješenje, istaknuo je Davor Majetić po njemu ključan problem hrvatskog društva.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap