Pretraga

Naša poznata političarka kao studentica je prije 19 godina suorganizirala prvi gay pride

A- A+

Na Redditu se ovih dana pojavila fotografija stara 19 godina. Na njoj je jedna poznata hrvatska političarka s transparentom na prvom zagrebačkom Gay Prideu 2002. godine.

sandra benčić pride

Sandra Benčić na prvom Gay Prideu 2002. u Zagrebu
Foto: Youtube screenshot; Zagreb Pride

Ovih dana je na Redditu osvanula fotografija stara 19 godina, iz lipnja davne 2002. godine. Na fotografiji je djevojka, naizgled u ranim dvadesetim, a u ruci drži transparent s natpisom Gay Pride 2002.

‘Tada je to bilo jako opasno’

Radi se o Sandri Benčić, vjerojatno najistaknutijoj političarki na ljevici i saborskoj zastupnici platforme MOŽEMO. Upravo je ona djevojka sa slike prvog gay pridea u Zagrebu, potvrdila je to za Jutarnji list.

– Tada je to bilo jako opasno. Ljudi su nas mrzili, psovali, bacali po nama stvari. Na nas su čak bacili i suzavac. Bili smo ograđeni, okruženi specijalcima koji su oko nas napravili policijski kordon kako bi nas zaštitili. Da nisu, pregazili bi nas, prisjetila se Benčić za Jutarnji.

Policija se, dodala je, stvarno trudila da zaštiti sudionike i organizatore pridea. Govornike su policijskim autima prevozili na sigurno nakon događaja, no prisjeća se, nije bilo lako.

– Bilo je i ozbiljnih napada i ozljeda. Ali to nas je povezalo. Držali smo se svi skupa, brinuli smo jedni za druge i pazili da nitko nigdje ne ide sam. Osjećalo se zajedništvo. Znali smo da radimo nešto važno i da samo moramo izdurati te da će s vremenom biti lakše i krenuti na bolje. Tako je i bilo, ispričala je Benčić.

‘I ove ću godine prisustvovati’

Benčić, naime, nije bila samo sudionica prvog zagrebačkog pridea. Ona je sjedila i u njegovoj organizaciji. Kako je prepričala novinarki Jutarnjeg, kao studentica prava pomagala je s pravnim stvarima i ponekad govorila na konferencijama za novinare.

– U to vrijeme je za organizaciju Pridea bila potrebna izuzetna hrabrost. I ja godinama na Pride dolazim sa svojom djecom. Oni rado idu na Pride. Tamo dolaze i njihovi prijatelji iz kvarta i djeci je tamo zabavno. Kada mi je sin imao dvije godine, povela sam ga sa sobom i on je bio oduševljen bojama i ljudima…Mislio je da je to jedan veliki koncert ili predstava. Prije toga sam ga vodila u kazalište Mala scena pa ga je ova manifestacija podsjetila na kazališnu predstavu. Mislim da je korisno voditi djecu na Pride da ih se nauči životnim vrijednostima, naglasila je.

Zahvaljujući prideu, smatra Benčić, društvo se otvorilo, stvari su se i pravno pomakle na bolje, a cijela je manifestacija zaprimila puno širu dimenziju nakon svih ovih godina.

– I ove godine ću prisustvovati. Jako sam ponosna na Zagreb i mislim da je ovo velika stvar za naš grad, zaključuje za Jutarnji.

Kako je izgledao prvi zagrebački, ujedno i prvi hrvatski Gay Pride 2002. godine možete vidjeti u videu ispod.

Naša poznata političarka kao studentica je prije 19 godina suorganizirala prvi gay pride
Share via
Copy link
Powered by Social Snap