Pretraga

Nejasno što će biti s produžnom nastavom koja čeka one koji ‘padnu’

A- A+

Dopis ministra Mornara o produženoj nastavi, zamjeni za ljetni popravni rok, izazvao je burne reakcije kod nastavnika. Pitaju se tko će voditi tu nastavu, hoće li im biti dodatno plaćeno, a kao problem ističu i istovremeno održavanje državne mature.

Izdvojeni članak

Ukinut prvi ljetni popravni rok u osnovnim i srednjim školama!

Dopis koji je ministar obrazovanja Vedran Mornar prije dva dana poslao školama i učeničkim domovima u vezi s provedbom produžne nastave, umjesto pojašnjenja koja su očekivali, još je više uzburkao stanje u zbornicama. Tako barem tvrde nastavnici koji su, umjesto konkretnih rješenja, dobili upute iz kojih mnogo toga nije jasno, a jedino što se može s velikom vjerojatnošću iščitati jest da produžna nastava za loše đake neće biti dodatno plaćena, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, ta nastava u trajanju od 10 do 25 sati po predmetu uvedena je ove godine, umjesto ljetnog popravnog roka, a pohađat će ju učenici koji imaju do dvije jedinice. Škole će određivati točno trajanje, a iz ministrova dopisa je tek vidljivo da može početi najranije četiri dana nakon završetka školske godine, što se, zbog vikenda i državnih praznika, može rastegnuti do srpnja.

Ministar navodi da će stručna vijeća škola biti ta koja mogu izraditi program rada za dopunsku i definirati ispit kojim će se provjeravati očekivani ishodi učenika, a zaključnu ocjenu donijet će predmetni nastavnik. Ako ne položi ispit, učenik će morati na jesenski rok, kada nema produžne nastave, nego samo polaganje pred povjerenstvom.

Problem ‘kombiniranih razreda’

Sindikati su već upozoravali da će tako doneseno ad hoc rješenje usred godine donijeti kaos, s obzirom na to da će se u isto vrijeme u srednjim školama održavati državna matura i produžna nastava. Sporna im je i odredba da se ‘produžna nastava može organizirati u kombiniranim razredima’.

– Znači i to da će nastavnik u istom razredu imati učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda? Ili da će u istom razredu sjediti učenici iz A, B, C razreda kojima isti predmet predaju različiti nastavnici? Koji će od njih voditi produžnu nastavu? Hoće li zaključnu ocjenu donositi nastavnik koji im nije predavao tijekom godine? – pitaju se u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama.

Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod, pita se što će biti ako učenik iz opravdanih zdravstvenih razloga ne bude mogao prisustvovati dodatnoj nastavi.

– Moramo mu omogućiti polaganje ispita u propisanim rokovima. Što to znači? Da će nastavnici morati raditi cijelo ljeto?, pita se Stipić.

I Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, smatra da bi problema moglo biti, ali ističe dobre namjere predlagača, oslobađanje roditelja od plaćanja instrukcija i rasterećenje učenika.

Izdvojeni članak

Traži se vraćanje popravnog roka umjesto dopunske nastave

Produžena nastava neće biti plaćena, moguće tužbe sindikata

Također, iz ministrova je dopisa vidljivo da se produžna nastava organizira u sklopu 40-satnog radnog vremena nastavnika, što znači da vjerojatno neće biti dodatno plaćena.

Sindikati su, prema Branimiru Mihalinecu, predsjedniku Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, zbog toga spremni na tužbe, ali tek nakon završetka nastave kada se vidi ukupna satnica nastavnika, dok Hitrec smatra da je takva odluka dobra.

– Ako se taj rad plati, odaslala bi se poruka da treba davati negativne ocjene kako bi se ostvario honorar. Ni drugi poslovi, poput dežurstva na maturi, nisu plaćeni, obrazložila je Hitrec.

Nejasno što će biti s produžnom nastavom koja čeka one koji ‘padnu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap