Pretraga

Nemaš pojma gdje provesti praznike? Danas kreću prijave za besplatne karte za putovanje Europom

A- A+

Europska unija pokrenula je inicijativu DiscoverEU koja će omogućiti da oko 15.000 mladih osoba dobije besplatne putne karte za ovo ljeto. Prijave za karte kreću 12. lipnja točno u podne, a traju sve do 26. lipnja.

Foto: Pixabay

Svi 18-godišnjaci rođeni između 2. srpnja 1999. i 1. srpnja 2000. ovoga ljeta imaju priliku besplatno putovati Europom, zahvaljujući programu kojeg je pokrenula Europska unija, DiscoverEU.

Izdvojeni članak

Mladi iznad 18 godina bi mogli besplatno putovati vlakom po Europi

– Uglavnom ćeš putovati vlakom. To znači da će te zadiviti beskrajna raznolikost gradova i prekrasnih krajolika koju nudi naš kontinent. Kako bi doista mogao proputovati kontinent, putna karta vrijedit će i za druga prijevozna sredstva poput autobusa i trajekata. U iznimnim slučajevima i ako nisu dostupna druga prijevozna sredstva, bit će dopušteno i putovanje avionom. Time će se olakšati sudjelovanje mladim osobama koje žive u udaljenim područjima ili na otocima, stoji u opisu inicijative.

Prijave za besplatne karte kreću već danas, 12. lipnja od 12:00  i traju do 26. lipnja 2018. do 12:00 (oboje prema srednjoeuropskom ljetnom vremenu).

–  Najprije moraš unijeti osobne podatke i pojedinosti o planiranom putovanju. Zatim te čeka pet pitanja o ovogodišnjoj Europskoj godini kulturne baštine i inicijativama EU-a za mlade. Na kraju ćeš morati odgovoriti i na dodatno, odlučujuće pitanje koje će u slučaju prevelikog broja prijava pomoći Europskoj komisiji da rangira kandidate. Dobitnici moraju krenuti na putovanje između 9. srpnja i 30. rujna 2018., stoji u uputama za prijavu.

Prijave se primaju putem internetskog sustava, a možeš se prijaviti samo ako:

  • imaš 18 godina na dan 1. srpnja 2018. (datum rođenja ti je između 2. srpnja 1999. i 1. srpnja 2000., uključujući te datume),
  • državljanin si ili državljanka jedne od 28 država članica Europske unije,
  • uneseš broj osobne iskaznice ili putovnice u elektronički obrazac za prijavu,
  • na put kreneš iz jedne od 28 država članica EU-a,
  • planiraš krenuti na put između 9. srpnja i 30. rujna 2018.,
  • planiraš putovati od 1 do 30 dana,
  • planiraš putovati u najmanje jednu, a najviše četiri strane države unutar EU-a,
  • želiš postati ambasador inicijative DiscoverEU.

Prijaviti se od podne možete na ovoj poveznici, a odgovore na sva važnija pitanja vezana uz inicijativu potražite ovdje.

https://twitter.com/EuropeanYouthEU/status/1006483754355916807

Copy link
Powered by Social Snap