Pretraga

Novi ministar obrazovanja već je radio u MZOS-u i bio smijenjen s dužnosti

A- A+

Fuchs, Njavro, Jelić pa i Šustar bila su imena uz koja titula novog ministra obrazovanja ne bi bila previše šokantna, budući da su se često pojavljivali na HDZ-ovim tribinama. Svi su ostali zatečeni viješću kako će novi ministar tog resora biti Pavo Barišić, čovjek kojeg do jučer u tom kontekstu nitko nije spominjao. No, samo par sati nakon ovog proglašenja u javnost su isplivale neke njegove prošle afere od kojih je najzvučnija ona da je između 2004. i 2006. godine već radio u MZOS-u kao pomoćnik Dragana Primorca, ali je s te dužnosti bio razriješen.

Foto: pavobarisic.eu.hr

Pavao Barišić rođen je 1959. u Gornjoj Dubici u bosansko-hercegovačkoj općini Odžak. Osnovnu školu završio je ’74., a gimnaziju maturirao četiri godine kasnije. Studij prava diplomirao je 1982. na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Stekao je i diplomu filozofije te njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Doktorski studij završio je na Sveučilištu u Augsburgu 1989. stekavši doktorat iz filozofije.

Izdvojeni članak

Novi ministar obrazovanja citirao Tony Blaira i tri prioriteta: Obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje

Znanstvena djelatnost novog ministra

Dvije godine radio je na Fakultetu političkih znanosti kao mladi istraživač. Godine 1986. zapošljava se na Institutu za filozofiju, gdje je u razdoblju između 1991. i 2001. obnašao dužnost ravnatelja, a 2009. izabran je za znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju. Na spomenutom Institutu bio je voditelj nekoliko znanstvenih projekata.

Do sada je objavio osam knjiga, a objavljuje i znanstvene radove u inozemnim i domaćim časopisima i publikacijama.

Što kao redoviti, što kao izvanredni profesor i vanjski suradnik, bio je zaposlen na četiri različita fakulteta u Zadru, Splitu, Osijeku i Zadru.
Dvije godine bio je predsjednik Hrvatskog filozofskog društva. Predsjednik je Hrvatske paneuropske unije od 2003., a glavni je tajnik međunarodne Paneuropske unije od 2015 godine.

Predsjednik je Kluba hrvatskih humboldtovaca od 2014. te je član je i jedan od utemeljitelja Hrvatskoga bioetičkog društva. Svakako je zanimljivo za spomenuti i da je bio član Predsjedništva Udruge bosansko-hercegovačkih Hrvata Prsten.

Izdvojeni članak

Novi ministar obrazovanja: Nepoznato o poznatom Vedranu Mornaru

U MZOS-u je već jednom bio zaposlen, a tada su ga razriješili s dužnosti zbog nekoliko propusta

Još nije ni započeo mandat ministra obrazovanja, a uz Barišića se već se veže nekoliko afera. Vjerojatno najzvučnija jest ona kako je između 2004. i 2006. već bio zaposlen u Ministarstvu obrazovanja, kao Primorčev pomoćnik za visoko školstvo, ali je s dužnosti bio smijenjen. Prema pisanju Jutarnjeg lista, neposredan povod za to bila je peticija koju je Ministarstvu uputilo 30-ak filozofa platonista jer im je previdio dodijeliti novac za znanstveni skup u organizaciji Instituta za filozofiju. Dodatan povod bila je i činjenica da je u to vrijeme, na znanstveni tečaj koji je organizirao, o trošku MZOS-a poveo i svoju tajnicu te njenog supruga koji nemaju nikakve znanstvene radove iz područja filozofije i demokracije o kojima je na tečaju bila riječ.

Iste godine bio je na tapeti i kada je aplicirao za znanstveni projekt vrijedan pola milijuna kuna, a potom promijenio ime nositelja svog projekta iako je natječaj već tada bio završen, a svi projekti zaključani.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, 2008. predavao je na četiri fakulteta u četiri različita grada. Na njima je bio držao čak 19 kolegija, od kojih je 11 bilo obavezno. Jednostavnim izračunom došlo se do brojke da mu je nastavno opterećenje bilo 450 nastavnih sati po semestru, dok je norma bila 300 sati godišnje. To je bacilo velike sumnje na kvalitetu nastave koju je održavao i je li ju uopće održavao ili bi samo nositelj pojedinih kolegija.

Nije poznato je li mandatar Andrej Plenković upoznat s time, ali svojevremeno je njegov otac Mario Plenković, profesor komunikologije ovakvu praksu pojedinih profesora osudio.

– Ja radim na više poslijediplomskih studija, gdje održim predavanje jednom u mjesec dana. Problem je kod dodiplomskih studija kada svi trče za pišljivim honorarom. Sve što je više od propisane norme trebalo bi se sankcionirati, kazao je 2009. za Jutarnji list Plenković stariji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap