Pretraga

Osmaši, želite upisati razred za sportaše? Procedura je nešto drugačija, evo koje korake morate slijediti

A- A+

Točno u podne proteklog ponedjeljka započele su prijave u elektronički sustav upisa u srednje škole. Tek za mjesec dana osmaši mogu odabirati srednjoškolske smjerove, ali interes za upis u razredne odjele za sportaše potrebno je iskazati do kraja ovog mjeseca.

Foto: Unsplash

Pojedine škole i ove godine imaju zasebne razredne odjele za sportaše. Svi osmaši koji su zainteresirani za upis u te razredne odjele svoj interes za to moraju iskazati kroz sustav NISpuSŠ na kartici ‘Moji podaci’ od 24. do 31. svibnja 2021. godine.

Važni rokovi za sportaše

Kako je pojašnjeno na stranici Upisi.hr, na navedenoj kartici kandidati upisuju sport kojim se bave, naziv kluba i mjesto u kojem se nalazi klub. Obavezno nakon unosa navedenih podataka, svoj odabir trebaju potvrditi na gumbu ‘Spremi promjene’ koji se nalazi pri dnu stranice. U videu ispod teksta možete vidjeti detaljan postupak.

– Kandidati moraju poštovati rokove prijave u sustav kako bi se našli na rang-listama nacionalnih sportskih saveza i kako bi se mogli prijaviti u programe obrazovanja koji se odnose na razredne odjele za sportaše, kako u ljetnome tako i u jesenskom upisnom roku. Kandidati koji u navedenome roku ne iskažu interes za upis u razredne odjele za sportaše neće biti u mogućnosti odabrati programe obrazovanja koji imaju razredne odjele za sportaše. Također, a s obzirom na to da iskazivanje interesa za upis u razredne odjele za sportaše započinje i završava ranije, molimo da programe obrazovanja koji se odnose na razredne odjele za sportaše isključivo prijavljuju oni kandidati koji zaista namjeravaju upisati takav obrazovni program, budući da će oni kandidati koji prijave takve obrazovne programe i ne iskoriste ostvareno pravo upisa, oduzeti mjesto nekom drugom kandidatu, stoji na službenoj stranici za upise u srednje, Upisi.hr, a učenici sportaši rokove detaljno mogu proučiti u tablici ispod.

Tko može upisati odjel za sportaše?

U razredne odjele za sportaše mogu se upisati kandidati koji su uvršteni na rang listu određenoga nacionalnoga sportskoga saveza.

– Nacionalni sportski savezi provode rangiranje prijavljenih kandidata na temelju kriterija sportske uspješnosti. Kriterije sportske uspješnosti za svaki pojedini sport autonomno utvrđuju odgovarajući nacionalni sportski savezi te ih objavljuju na svojim mrežnim stranicama i dostavljaju Središnjem državnom uredu za šport. Konačna ljestvica poretka kandidata utvrđuje se zbrajanjem bodova dobivenih prema kriterijima sportske uspješnosti te zajedničkog, dodatnog i posebnog elementa vrednovanja, piše na stranici Upisi.hr.


Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.