Pretraga

Predstavnici političkih stranaka: Mladi morat ćete si pomoći sami

A- A+

U hotelu International održala se debata o izbornim zahtjevima Mreže mladih hrvatske pod nazivom ‘Slika,ton…a program? U debati su sudjelovali izborni kandidati SDP-a, ORaH-a, HSS-a, HNS-a, MOST-a, Hrvatske zore, ZA GRAD i stranke Pametno. Raspravljalo se o problemima, prvenstveno ekonomske prirode, s kojim se suočavaju mladi u Hrvatskoj.

MMH | srednja.hr

Izdvojeni članak

Mreža mladih Hrvatske okomila se na Prijedlog Zakona o radu

Mreža mladih Hrvatske uoči parlamentarnih izbora aspirantima na saborska mjesta postavila je pet zahtjeva. Od izbornih kandidata traže uvođenje građanskog odgoja, stručne prakse u sklopu obrazovnog procesa, osnivanje Ureda za mlade pri Vladi, ratificiranje Europske socijalne povelje te uvođenje naknade za nezaposlenost za mlade koji iz obrazovnog sustava dolaze na HZZ.  Na današnjoj debati u hotelu International o ovim su se zahtjevima očitovali kandidati izbornih lista.

Mladi su jedna od najzapostavljenijih društvenih skupina

Mladi u dobi od 15 do 29 čine jednu petinu stanovništva Hrvatske, a unatoč tako velikom udjelu, kao skupina se nalaze u vrlo nepovoljnom položaju. Od 800.000 mladih u Hrvatskoj njih gotovo 100.000 je posljednjih godina nezaposleno. Kao takvi, prema MMH, mladi su jedna od najzapostavljenijih, a u predizborno vrijeme jedna od najeksploatiranijih društvenih skupina.

– Mladi koji se nalaze u ovoj prostoriji ne bi imali krov nad glavom niti što jesti da nije njihovih roditelja ili da ne rade prekarne poslove, s lošom plaćom i u nesigurnim okolnostima, rekao je Karlo Kralj, predsjednik MMH.

Unatoč tome, većina mjera čije uvođenje traži MMH u debati su ocijenjene kao preskupe. Mladi koji po izlasku iz sustava obrazovanja dolaze na tržište rada gube sva prava koja su imali kao studenti, a ne stječu nikakva materijalna prava koja imaju nezaposleni koji imaju radnog iskustva. Jedan od zahtjeva Mreže mladih je uvođenje četveromjesečne naknade za mlade u opisanoj situaciji u visini od polovice prosječne plaće.

– To je samo jedna mjera, kratkoročno ćemo primati novac, ali neće se otvoriti niti jedno novo radno mjesto. Novac ćemo potrošiti i zaboraviti i opet ćemo biti u istim problemima, izjavio je Željko Jurković iz HSS-a.

Mjeru je podržala Iva Kvakić iz stranke Za Grad.

– Podržavamo naknadu jer smatramo kako nije fer da naknadu imaju oni koji su radili, a mladi koji tek izlaze iz obrazovnog sustava nemaju, pojasnila je.

Izdvojeni članak

Mreža mladih Hrvatske pred Saborom ukazala na lošu politiku prema mladima

Socijalna davanja su preskupa

Podijeljene stavove debatanti su imali i oko ratifikacije Europske socijalne povelje, dokumenta koji garantira osnovna socijalna prava, poput prava osoba s invaliditetom ili prava na obrazovanje. Hrvatska je Povelju potpisala još 2009. godine, ali zbog velikih izdataka koje određena poglavlja nameću državi, još nije ratificirala.

– Radi se o 4 nova poglavlja kojima Hrvatska pristupa, ali implementacija košta. Jedan dio točaka je ispušten jer financijski i fiskalno znači ogromno opterećenje, objasnio je u ime vladajuće koalicije Goran Beus Richemberg iz HNS-s.

Ante Lučić iz MOST-a u raspravi o Povelji branio je realni sektor, ugrožen socijalnim davanjima.

– Trebamo rasteretiti realni sektor koji je preopterećen. Mi smo ti koji određuju tko će što i koliko raditi. Mi stvaramo radna mjesta a ne država, objasnio je.

Ratificiranje Povelje podržao je ORaH, čiji je predstavnik Ivan Buljan naglasio kako neratificiranje Povelje pokazuje nebrigu za sustav.

U raspravi o praktičnoj nastavi u obrazovnom procesu, debatanti su ostali podijeljeni na vladajuće i opoziciju. Dok su predstavnici SDP-a i HNS-a kao rješenje nudili mjeru stručnog osposobljavanja, za kojom, kako kaže Maja Sporiš iz SDP-a , vlada velik interes. Ostali praktičnu nastavu vide kao ključan dio školovanja.

Stručno osposobljavanje kritizirao je predstavnik HSS-s.

– Jednostavno nema kontrole jesu li mladi prošli kroz stručno osposobljavanje ili su samo kuhali kavu. Program koji to provjeravao na razini Hrvatske bio bi preglomazan, izjavio je, naglasivši važnost prakse u obrazovnom procesu.

O stavovima najveće opozicijske stranke nije se moglo čuti ništa jer se pozivu na debatu nije odazvao nitko iz HDZ-a.

Predstavnici političkih stranaka: Mladi morat ćete si pomoći sami
Share via
Copy link
Powered by Social Snap