Pretraga

Pročitajte akcijski plan voditeljice ERS-a Buljan Culej prema kojem će se imenovati nove radne skupine profesora

A- A+

Akcijski plan Jasminke Buljan Culej podijeljen je novinarima nakon današnje pressice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Iz njega puno toga nije jasno, a i sama Buljan Culej je rekla kako će se raditi novi u suradnji s članovima radne skupine, kao i stručnom javnosti. Ministar Barišić je reagirao na zahtjeve za ostavkom te je poručio da ima toliko posla zbog čega ne stigne o tome razmišljati, te je pozvao sve u brod, a ne u tramvaj. Oko 500 profesora je sudjelovalo na radu u reformi, a prema novom planu, birat će se novi članovi radnih skupina koji će ih zamijeniti.

Jasminka Buljan Culej foto:srednja.hr

Izdvojeni članak

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

Sporni sedmi član Ekspertne radne skupine Mirko Ruščić nije imenovan u to tijelo, nakon što je srednja.hr, pa i drugi mediji, objavili kako ne zadovoljava jedan od dva uvjeta natječaja. Nova voditeljica Ekspertne radne skupine i savjetnica ministra Pave Barišića Buljan Culej rekla je kako se danas sastalo pet od šest imenovanih članova, s iznimkom Ružice Vuk koja je na službenom putu. Tijelo bi trebalo imati 12 članova koji će javnosti biti poznati do kraja lipnja. Istaknula je kako se nje ne tiče što nije imenovan član ERS-a, premda mu je ona voditeljica, nego da je to pitanje za Dijanu Vican, predsjednicu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Formirat će se nova stručne skupine – ne zna se što će biti s radom starih

Voditeljica ERS-a nije željela otkriti svoje stavove i kritike na dosadašnji rad ERS-a, te je više puta istaknula kako je akcijski plan, koji je novinarima podijeljen nakon pressice, napravljen za potrebe prijave za natječaj, te da će biti modificiran u budućnosti. Napomenimo da na prvoj strani piše ‘Provesti cjelovitu kurikulnu reformu’, umjesto dosadašnjeg naziva kurikularna.

Na reformi koja je u posljednjih godinu dana prekinuta, radilo je 500 profesora. Dokumenti koji su izradili prošli su javnu raspravu, ali prema akcijskom planu nove voditeljice stoji kako će se tijekom srpnja ‘Izraditi mjerila i načela za odabir članova stručnih radnih skupina putem javnog poziva’. Iz toga proizlazi da će se dokumenti dorađivati, ali da u tome neće sudjelovati dosadašnji članovi radnih skupina, nego da će se imenovati novi putem natječaja.
[scribd id=349769509 key=key-KHBseLegqZofJDJsf4aV mode=scroll]

Barišić: Pozivam sve da uđu u brod, a ne u tramvaj te da pomognu

Ministar Pavo Barišić se osvrnuo na jutrošnji zahtjev iz Hrvatska može bolje, organizatora prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg prosvjeda za kurikularnu. Rekao je kako ne razmišlja o ostavci jer ima previše važnog posla, te je pozvao sve da uskoče u brod, umjesto u tramvaj, jer u njemu ima više mjesta za sve koji se žele uključiti i raditi na reformi. Ponovio je kako smatra da je cijeli proces bio transparentan, premda je jedan član Povjerenstva Josip Milat dao ostavku, Vedran Mornar istaknuo brojne manjkavosti cijelog procesa, a akademik Radman izjavio kako je glasovao za Buljan Culej jer ju upoznao, dok druge kandidate nije stigao.

Sanja Putica, savjetnica ministra Barišića bit će na čelu novog tima koji će biti zadužen za operativnu potporu reformi. Sastojat će se od 11 članova, a čini se da je ova točka jedino po čemu se sve strane suglasne, s obzirom na to da su brojne kritike prošlog saziva ERS-a bile usmjerene prema manjku logističke potpore ministarstva reformi.

Cijelu pressicu iz MZO-a pogledajte u našem FB videu.

Copy link
Powered by Social Snap