Pretraga

Profesori i studenti ogorčeni jer su ih na Harvardu potajno snimale kamere

Jedan od najprestižnijih fakulteta na svijetu Harvard razljutio je studente i profesore zbog eksperimenta provedenog tijekom proljeća. Naime, potajno su na dnevnoj bazi fotografirali više od dvije tisuće studenata i desetak profesora kako bi pratili njihovo sudjelovanje na predavanjima. Eksperiment su osudili studenti, profesori i javnost uz argument da se radi o neetičnom ponašanju.

I najveće zvijezde znaju posrnuti, što je u proteklim danima dokazao i prestižni Harvard. Tijekom proljeća su s fakulteta na dnevnoj bazi fotografirali preko dvije tisuće studenata u cilju praćenja sudjelovanja na predavanjima. Ovaj tajni eksperiment najviše su osudili sami studenti, profesori, ali i javnost tvrdeći da se radi o kršenju etičkih načela, piše The Boston Globe.

Bez znanja snimali tisuće studenata

Razlog javnog iskazivanja nezadovoljstva leži u tome da su postavljene kamere u desetak dvorana za koje nisu znali ni profesori ni studenti. Pred okidačima bilo je oko dvije tisuće studenata i desetak profesora, a eksperiment i istraživanje po mnogima su neetično provedeni.

– Istraživanja se smiju provoditi samo uz pristanak osoba koja će u njemu sudjelovati. Profesori svakako mogu profitirati od podataka koji su prikupljeni, no samo zato što postoji tehnologija ne znači da ju se smije zloupotrebljavati. Ako studenti nisu obaviješteni unaprijed, o istraživanju ih se trebalo obavijestiti neposredno nakon snimanja, napisao je na svom blogu profesor Harry Lewis. Dodao je i to da zato što tehnologija može dati odgovore na neka pitanja, ne mora značiti i da treba.

Nisu htjeli utjecati na ponašanje

Prema riječima glasnogovornika Harvarda Michaela Patricka Ruttera, kamere su snimale po jednu fotografiju svake minute, zatim je posebni softver brojao prisutne studente i potom brisao fotografije. Tvrdi i da se profesorima i studentima nije reklo za istraživanje kako ne bi utjecali na njihovo ponašanje. No nitko nije obrazložio zašto se čekalo godinu i pol da se obznani zaposlenicima i studentima da su ih kamere potajno pratile.

– Ovo je vrlo licemjerno od Harvarda s obzirom na to da su nedavno usvojili prvi kod časti koji prije svega poziva na integritet. Također, nedavno smo obaviješteni da fakultet ulaže dodatne napore u osiguravanje privatnosti studenata i zaposlenih, izjavio je student Brett Biebelberg za The Boston Globe. 

Predsjednica Harvarda Drew Faust istaknula je kako je sve kritike vrlo ozbiljno shvatila te da će se cijeli slučaj detaljno istražiti.