Pretraga

Profesori i studenti ogorčeni jer su ih na Harvardu potajno snimale kamere

A- A+

Jedan od najprestižnijih fakulteta na svijetu Harvard razljutio je studente i profesore zbog eksperimenta provedenog tijekom proljeća. Naime, potajno su na dnevnoj bazi fotografirali više od dvije tisuće studenata i desetak profesora kako bi pratili njihovo sudjelovanje na predavanjima. Eksperiment su osudili studenti, profesori i javnost uz argument da se radi o neetičnom ponašanju.

I najveće zvijezde znaju posrnuti, što je u proteklim danima dokazao i prestižni Harvard. Tijekom proljeća su s fakulteta na dnevnoj bazi fotografirali preko dvije tisuće studenata u cilju praćenja sudjelovanja na predavanjima. Ovaj tajni eksperiment najviše su osudili sami studenti, profesori, ali i javnost tvrdeći da se radi o kršenju etičkih načela, piše The Boston Globe.

Izdvojeni članak

Poredak najboljih sveučilišta svijeta: Zagreb tone prema dnu, a i Harvard bilježi pad

Bez znanja snimali tisuće studenata

Razlog javnog iskazivanja nezadovoljstva leži u tome da su postavljene kamere u desetak dvorana za koje nisu znali ni profesori ni studenti. Pred okidačima bilo je oko dvije tisuće studenata i desetak profesora, a eksperiment i istraživanje po mnogima su neetično provedeni.

– Istraživanja se smiju provoditi samo uz pristanak osoba koja će u njemu sudjelovati. Profesori svakako mogu profitirati od podataka koji su prikupljeni, no samo zato što postoji tehnologija ne znači da ju se smije zloupotrebljavati. Ako studenti nisu obaviješteni unaprijed, o istraživanju ih se trebalo obavijestiti neposredno nakon snimanja, napisao je na svom blogu profesor Harry Lewis. Dodao je i to da zato što tehnologija može dati odgovore na neka pitanja, ne mora značiti i da treba.

Izdvojeni članak

Za upad na Harvard Business School morate odgovoriti na ova pitanja

Nisu htjeli utjecati na ponašanje

Prema riječima glasnogovornika Harvarda Michaela Patricka Ruttera, kamere su snimale po jednu fotografiju svake minute, zatim je posebni softver brojao prisutne studente i potom brisao fotografije. Tvrdi i da se profesorima i studentima nije reklo za istraživanje kako ne bi utjecali na njihovo ponašanje. No nitko nije obrazložio zašto se čekalo godinu i pol da se obznani zaposlenicima i studentima da su ih kamere potajno pratile.

– Ovo je vrlo licemjerno od Harvarda s obzirom na to da su nedavno usvojili prvi kod časti koji prije svega poziva na integritet. Također, nedavno smo obaviješteni da fakultet ulaže dodatne napore u osiguravanje privatnosti studenata i zaposlenih, izjavio je student Brett Biebelberg za The Boston Globe. 

Predsjednica Harvarda Drew Faust istaknula je kako je sve kritike vrlo ozbiljno shvatila te da će se cijeli slučaj detaljno istražiti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap