Pretraga

Prije punih 80 godina Zagreb je dobio novu školu. Danas je to jedna od najboljih gimnazija u gradu

A- A+

Davne 1938. godine, 7. studenog, Zagreb je dobio novu školu. Bila je to muška realna gimnazija, a u prvoj školskoj godini njena djelovanja u klupama škole sjedila su 762 učenika. Redovitu nastavu prekinuo je Drugi svjetski rat, a u godinama koje su uslijedile škola se preselila u Klaićevu ulicu i konačno se spojila sa ženskom gimnazijom. Prirodoslovno-matematički smjer škole ostao je do reforme 1977. godine, kada su gimnazije ukinute. Kao prirodoslovno-matematička gimnazija ponovno je verificirana 1990. gimnazije, a godinu kasnije dobiva svoje konačno ime – V. gimnazija.

Oni koji su pažljivo pročitali uvodni dio zasigurno su primijetili kako ove školske godine V. gimnazija u Zagrebu proslavlja veliki, 80. rođendan. Jedna je to od škola koje upisuju najbolji osmaši – prosjek bodova upisanih lani je ondje bio 79,87. Iz nje i izlaze izvrsnici, pa je tako prošle godine od 28 najboljih hrvatskih maturanata njih čak troje došlo iz Pete. Svake godine njihovi učenici bivaju nagrađeni i Oskarom znanja – nagradom koja se dodjeljuje najuspješnijima na natjecanjima u znanju.

‘Pametni i vrijedni učenici te dobri profesori recept su uspjeha’

Izdvojeni članak

Najveći hrvatski fakultet proslavio 98. rođendan te tim povodom nagradio izvrsne radove studenata

– V. gimnazija je jaka prirodoslovno-matematička gimnazija, ali otvara mogućnosti i prilike za učenike različitih interesa. Također, učenik je za nas cjelokupna ličnost, nastojimo se posvetiti pojedincu, a ne gledati ga kao samo jednog u nizu. Zasluga za uspjehe naših učenika svakako ima i škola i učenici. Pametni i vrijedni učenici te dobri profesori recept su uspjeha, smatra ravnatelj Pete, Tihomir Engelsfeld.

Premda se tijekom povijesti mijenjao program škole, napominje ravnatelj, uvijek je snažan naglasak bio na širokom općem obrazovanju.

– Ravnatelj sam treću godinu. Za ravnateljski staž to je relativno kratko vrijeme, ali vjerujem da se snalazim. Odgovornost je velika jer su i očekivanja velika. Međutim rezultati koje škola postiže daju mi dodatnu motivaciju i zadovoljstvo, odgovara nam Engelsfeld na pitanje kako je to biti na čelu jedne od ponajboljih zagrebačkih škola.

Danas škola broji 726 učenika

Izdvojeni članak

Najstarija srednja škola u Hrvatskoj danas slavi 411. rođendan

Da škola uistinu otvara mogućnosti za učenike različitih interesa, potvrđuju nam i oni sami. Danas ih je 726, a jedan od njih je Matej Črep koji je mišljenja da je Peta izvrstan izbor za odlične osmaše koji nisu sigurni što će studirati ili čime će se baviti u životu.

– Mogu reći da moja gimnazija iz svakog predmeta pokušava izvući maksimum iz svakog učenika, bilo da se radilo o općim predmetima ili o prirodoslovnim predmetima u kojima smo pogotovo jaki. U tom smislu Peta može biti odlična podloga za buduće liječnike i informatičare, ali i za one koji još ne znaju što bi studirali jer će im dati dobru podlogu za svaki predmet, kaže nam Matej.

Brojne su izvannastavne aktivnosti koje škola nudi učenicima, od zbora i dramske grupe, do grupa za biologiju, fiziku, kemiju i matematiku.

– Obično se grupe, ali i fakultativna nastava kreiraju prema interesima učenika, a na taj način potiče se i darovite učenike. Svake godine priređujemo i Ljetnu školu matematike, kaže nam Engelsfeld.

Foto:Ivan Božić|srednja.hr

U školi je zaposleno oko 60 nastavnika

Izvan nastave aktivan je i naš sugovornik Matej i baš je to jedna od stvari koje će mu nedostajati kada završi školu. A taj trenutak se bliži. Naime, Matej je maturant, a njima škola završava potkraj svibnja.

Izdvojeni članak

Povodom 100. rođendana jedan od najuglednijih hrvatskih fakulteta dobio svoju poštansku markicu

– Kada odem iz Pete nedostajat će mi mnogo trenutaka koji su obilježili moje srednjoškolske dane. Zasigurno će mi nedostajati ekipa prve pomoći, koju sam mentorirao s još par prijatelja, koja je osvojila prvo mjesto na državnom Natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa. Nedostajat će mi školski događaji poput Božićnog sajma i Otvorenih dana koje sam prošle godine imao priliku organizirati kao predsjednik Vijeća učenika, brojni trenuci s mojim dragim prijateljima, neprospavane noći radi ispita i latinski, kaže nam Matej.

A nedostajat će mu i pojedini nastavnici. U školi ih je danas zaposleno oko 60, a baš kao i svaki učenik Matej ima one koji su mu više prirasli srcu.

– Profesorica iz latinskog jezika Ivana Jelić, jedna mi je od najdražih profesorica u školi kod koje sam uvijek volio ići na nastavu. Mnogi ne vole njen predmet, ali mogu reći da nas je naučila jednoj velikoj disciplini redovitog i sustavnog učenja. Vodila je desetero učenika moje generacije (uključujući i mene) na državno natjecanje samo iz naše gimnazije! Njene provale i šale na satu o svima i svemu su najoriginalnije i najsmješnije. Magistra optima! Još moram istaknuti profesoricu njemačkog jezika Ljerku Martinko Crnalić, profesora fizike Darija Mičića i naravno uvijek prisutnu i brižnu razrednicu Danijelu Beroš, otkriva nam Matej.

Veliko slavlje za veliki 80. rođendan

Profesore i umirovljene profesore, ali i učenike u četvrtak očekuje poseban izlazak. Naime, veliki 80. rođendan slavi se 17. siječnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 18 sati. Kako bi proslava bila što dostojanstvenija, pokrenuta je i kampanja za prikupljanje novčanih sredstava – ‘Pet za Petu!’. Osim tiskanja monografije škole, novcem će se sufinancirati i uređenje njenog interijera, što je svojevrsna rođendanska škola Pete. Kampanja je otvorena do 15. veljače, a u njoj možete sudjelovati i vi na ovoj poveznici. Do velikog slavlja broji se sitno, a atmosfera u školi ovih je dana osjetno drugačija.

Izdvojeni članak

Jedan od najuglednijih zagrebačkih fakulteta obilježava stotu godišnjicu postojanja

– Mogu reći da ovih dana vlada jedna veselija i opuštenija atmosfera u školi. Puno je učenika uključeno u pripremu slavlja obljetnice naše škole u Lisinskom, od pjevača i svirača u školskome zboru do onih koji marljivo izrađuju plakate o povijesti ovih 80 godina naše škole, kaže nam Matej.

I dok on klupe Pete napušta ove godine, u nju od jeseni stižu neki novi ‘klinci’. Teško je procijeniti hoće li i u kojoj mjeri sustav po kojemu će se oni u sljedećim godinama mijenjati, a nastava u Petoj izgledati drugačije. Ravnatelj ove škole s dugom i bogatom prošlošću smatra kako je upravo to formula za zadovoljnijeg i sretnijeg učenika.

– Obrazovni sustav treba stalno mijenjati. Kao što se svijet mijenja, kao što se tehnologija mijenja iz dana u dan, tako i školstvo mora biti podložno promjenama u skladu s vremenom u kojem živimo. Nisam sklon da 20 godina bude sve isto a onda da se rade radikalne promjene. U svemu treba naći neku mjeru. Uostalom, čini mi se da je tako u svemu u životu, zaključuje ravnatelj Engelsfeld.

Javne ličnosti koje su pohađale V. gimnaziju

Zagrebačku V. gimnaziju pohađale su mnoge javne ličnosti, znanstvenici i umjetnici. Neki od bivših đaka su ministar rada Marko Pavić, novinari Mislav Togonal i Željka Ogresta, akademici Vladimir Paar i Vida Demarin. predsjednik uprave Končara Darinko Bago. Među njima su i poduzetnici Emil Tedeschi i Davor Bruketa, te prvi predsjednik sabora Žarko Domljan i saborski zastupnik Miroslav Tuđman.
Napomenimo ovom prilikom kako je od 2004. do 2009. djelovao i Klub prijatelja V. gimnazije. Bivši članovi kažu kako je okupljao je bivše učenike sa željom da pomognu razvoj obrazovanja u RH i pruže podršku aktivnostima V. gimnazije. Klub je dodjeljivao nagrade najboljim profesorima i učenicima, sufinancirao odlazak učenika na međunarodna natjecanja, nabavljao tehničku opremu za školu i slično te je po mnogo čemu je bio i ostao jedinstvena udruga u Hrvatskoj.
Copy link
Powered by Social Snap