Pretraga

Šokantan performans: Studentica svugdje nosi madrac na kojem je silovana

A- A+

Svakako da žrtvama silovanja nije lako podnijeti tu činjenicu, no jedna je studentica odlučila otići i korak dalje te kroz svoj perfomans koji uključuje nošenje madraca na kojem je silovana svuda sa sobom, prokazati silovatelja i ukazati na probleme koji se događaju u studentskom kampusu u kojem živi.

Studentica Emma Sulkowicz sa Sveučilišta Columbia odlučila se za šokantan performans koji provodi konstantno na način da svuda kuda ide nosi sa sobom madrac na kojem je silovana. Naime, time želi ukazati na to da njezin silovatelj još uvijek šeta slobodno, a ona ga čak i svakog dana susreće, piše Huffington Post.

Izdvojeni članak

Studentica izvrijeđala grad pa joj prijeti zatvorska kazna od šest godina

Ona je prošle godine, prvog dana faksa silovana u studentskom kampusu, a muškarac koji ju je napao, odgovoran je za napad na još dvije djevojke. Iako su ga sve prijavile, proglašen je nevinim u sva tri postupka.

Revoltirana i razočarana ignoriranjem takvog problema od strane Sveučilišta, Emma otad svugdje nosi madrac na kojem je silovana, ne bi li tako djelovala na sustav da izbaci silovatelja s faksa. 

– Silovanje se može dogoditi bilo gdje. Meni se dogodilo u vlastitoj sobi u domu. Otad nosim taj strah i teret sa sobom, izjavila je Emma koja madrac nosi, osim za protest, i kao dio projekta za svoj glavni predmet, Vizualnu umjetnost. Performans je nazvala ‘Madrac’ ili ‘Nosi taj teret’, a predstavlja fizičku težinu njezinih emocija.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Studentica je živa kopija Daenerys Targaryen

Djevojka smatra kako fakultet nije izbacio silovatelja s faksa kako ne bi narušili reputaciju kampusa. Ipak, odlučna je u tome da nastavi s projektom sve dok njezin zlostavljač ne bude izbačen.

– Projekt bi mogao trajati još nekoliko dana, a mogao bi se oduljiti i dok ne diplomiram. Madrac nije prevelik i mogu ga nositi sa sobom, ali je dovoljno težak da se uvijek nekako borim s njim, zaključila je Emma.

Šokantan performans: Studentica svugdje nosi madrac na kojem je silovana
Share via
Copy link
Powered by Social Snap