Pretraga

Tinejdžer hakirao Tesline automobile: ‘Ovo se ne bi smjelo događati, alarmirao sam tvrtku’

A- A+

David Colombo je 19-godišnji mladić iz Njemačke koji je uspio hakirati više od 20 Tesli u 13 zemalja. O tome je obavijestio kompaniju u Kaliforniji koji su mu rekli da će ga povratno obavijestiti kada otkriju zašto je on to uspio napraviti.

Foto: Unsplash

Automobilistička tvrtka Tesla, koja proizvodi električne automobile, našla se u velikom problemu kada su saznali da im je tinejdžer uspio hakirati automobile, piše New York Post. Radi se od 19-godišnjem Davidu Colombu iz Njemačke koji je hakirao 25 Tesli u 13 zemalja.

– Izgleda da ne postoji način kako bih kontaktirao vlasnike tih automobila. Nedostaci na softveru Tesline automobile čine ranjivima, a problem je nesiguran način pohrane informacija potrebnih za povezivanje automobila s programom. U pogrešnim rukama, hakeri bi te informacije mogli ukrasti i slati zlonamjerne naredbe automobilima, objasnio je David na Twitteru.

Kada je uspio hakirati automobile, objasnio je kako je dobio kontrolu nad funkcijama poput samog pokretanja automobila i to bez ključeva, mogao je upravljati glazbom, svjetlima, podizati i spuštati te sigurnosnim sustavom.

– Ovo se ne bi smjelo događati, svim funkcijama mogu upravljati bez znanja vlasnika, mogu vidjeti točnu lokaciju i tko je u automobilu. Alarmirao sam Teslu, ali odgovor još nisam dobio. Moram istaknuti da problem vjerojatno nije Tesla nego treća strana s kojom imaju ugovor o spornom softveru, poručio je Colombo za Bloomberg.

Napomenuo je kako će se krađa automobila na ovaj način osuvremeniti te da lopovi neće morati ni izaći iz svojih domova, nego će krasti automobile preko mobitela ili računala. No, David ističe da ne može sa sigurnošću tvrditi da bi na taj način mogao ukrasti vozilo jer to nije ni pokušao pa postoji mogućnost da takva krađa možda ne bi bil uspješna. Unatoč tome, ovo je jedan veliki propust.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap